Ingezonden persbericht


Verlies van begeleiding AWBZ: MEE helpt

Utrecht, 29 januari 2009

Door de wijzigingen in de AWBZ hebben mensen met een lichte beperking vanaf 2009 geen recht meer op begeleiding. Om ervoor te zorgen dat mensen zich voor kunnen bereiden op de nieuwe situatie, hebben het ministerie van VWS en MEE afspraken gemaakt. Mensen die hun recht op begeleiding verliezen kunnen terecht bij MEE. Samen met een consulent van MEE wordt gezocht naar een goede oplossing.

Heeft u onlangs een brief gekregen van het CIZ (Centrum Indicatiestelling Zorg) over uw (her)indicatie voor begeleiding? Staat in de brief van het CIZ dat u geen nieuwe indicatie voor begeleiding krijgt? Dit terwijl u deze begeleiding tot nu toe wel heeft gehad? Dan kan MEE u helpen bij de veranderingen waarmee u te maken krijgt.

Wat is MEE?
MEE helpt mensen met een beperking. U kunt met allerlei vragen bij MEE terecht. MEE werkt samen met welzijnsorganisaties en gemeenten.

Wanneer kan MEE helpen?
Als u in 2009 uw recht op begeleiding volledig verliest, kunt u gebruik maken van de gewenningsregeling.

Waarmee kan MEE helpen?
Samen met een consulent van MEE gaat u op zoek naar een goede oplossing. De consulent van MEE verkent samen met u in hoeverre u zelfstandig kunt functioneren. Ook wordt samen met u gekeken of u de ondersteuning zelf kunt leren organiseren. U brengt samen met de consulent uw netwerk in kaart. Dat zijn uw familieleden, vrienden, buurtgenoten en vrijwilligers. Samen met MEE kijkt u hoe uw netwerk kan worden vergroot. Ook helpt de MEE-consulent zoeken naar de voorzieningen bij u in de buurt, zoals buurthuizen en verenigingen. Als u een beeld heeft van wat er mogelijk is in uw omgeving, dan zorgt de consulent er samen met u voor dat u er terecht kunt.

Hoe kunt u MEE bereiken?
In het hele land zijn vestigingen van MEE te vinden. U vindt de dichtstbijzijnde vestiging in Amersfoort, Hilversum en Utrecht. Wilt u meer informatie? Bel naar 0900 633 63 63 (7 cent per gesprek) of kijk op de website van MEE Utrecht, Gooi & Vecht www.mee-ugv.nl

Raad en daad voor iedereen met een beperking
MEE biedt informatie, advies en ondersteuning aan mensen met een handicap, beperking of chronische ziekte. MEE werkt aan het verbeteren van kwaliteit van leven, door de zelfredzaamheid van mensen met een beperking te vergroten. Bij MEE werken deskundige consulenten die kunnen helpen met vragen op alle terreinen van leven met een beperking, handicap of chronische ziekte. Dat kunnen vragen zijn over bijvoorbeeld werk, onderwijs, juridische zaken, wonen, vrije tijd, sociale voorzieningen, inkomen en vrije tijd. De ondersteuning wordt geboden vanuit de drie locaties in Amersfoort, Hilversum en Utrecht.

Noot voor de redactie,