Gemeente Hilvarenbeek


Uit de collegebesluitenlijst van 27 januari 2009

Politiekeurmerk Veilig Wonen
Het college wil werk maken van de invoering van het Politiekeurmerk Veilig Wonen (PKVW) in Hilvarenbeek en heeft daarom besloten een waarborgregeling in te voeren. Deze regeling houdt in dat initiatiefnemers voor bouwplannen een waarborgsom betalen van ⬠500,00 per wooneenheid bij gronduitgifte en bij het sluiten van exploitatieovereenkomsten. Dit bedrag wordt teruggestort zodra de woning een keurmerkcertificaat heeft. De bepalingen over het PKVW worden opgenomen in de gronduitgiftevoorwaarden. Verder heeft het college besloten dat bij het voorbereiden van nieuwe bestemmingsplannen het thema âveilig wonenâ wordt betrokken en dat de gemeente hierin een actieve rol speelt.

Samen sterk voor kwetsbare burgers
Sinds de invoering van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) per
1 januari 2007 zijn gemeenten, zorgkantoren en -aanbieders samen verantwoordelijk voor de openbare geestelijke gezondheidszorg+ (OGZ+). Hilvarenbeek heeft samen met de overige gemeenten in Midden-Brabant de ambitie uitgesproken om het aantal mensen dat in een kwetsbare positie zit, te verminderen en daardoor de vraag naar complexe zorg tegen te gaan.
Deze gezamenlijke ambitie is vertaald naar een uitvoeringsprogramma âSamen sterk voor kwetsbare burgersâ dat nu is vastgesteld door het college. In dit programma wordt aangegeven wat de betrokken gemeenten willen bereiken, welke activiteiten daarvoor worden ondernomen en hoeveel het gaat kosten.

Voorstel aan de gemeenteraad

Fusie muziekschool
Het college stelt de raad voor ermee in te stemmen dat de Muziekschool voor Hilvarenbeek en omstreken per 1 augustus fuseert met het Muziek- en Dansinstituut Best-Oirschot. Het is de bedoeling dat op die datum de huidige gemeenschappelijke regelingen voor muziekonderwijs worden opgeheven en dat beide muziekscholen opgaan in één stichting. Door de fusie ontstaat een sterke, professionele organisatie die ook op langere termijn kan voldoen aan de veranderende vraag en kan inspelen op nieuwe ontwikkelingen zoals vragen uit onderwijs en verenigingsleven.

Uit eerdere collegevergaderingen

Groenvoorziening en voetpad Acacialaan, Diessen Het college heeft besloten het voetpad langs de Acacialaan te vernieuwen omdat het in slechte staat verkeert. Het nieuwe voetpad wordt geasfalteerd en krijgt een breedte van 1.50 meter. Vanwege de slechte kwaliteit van de huidige beplanting en om te voorkomen dat er over enkele jaren opnieuw problemen ontstaan door wortelopdruk, wordt ook de groenvoorziening vervangen. Er worden 26 bomen verwijderd; de kapvergunningprocedure wordt gestart. Ter compensatie van de kap worden 15 acacia's teruggeplant; de resterende 11 bomen worden op een andere locatie geplant tijdens de boomfeestdag.

In het reconstructieplan zijn nagenoeg alle wensen van de bewoners - zoals het handhaven van het slingerende voetpad - meegenomen. Het is de bedoeling om half maart te starten met het rooien van de bomen. De asfalteringswerkzaamheden worden in de zomer uitgevoerd; gelijktijdig met het jaarlijkse onderhoud aan asfaltwegen. Waar mogelijk wordt direct na de asfaltwerkzaamheden aangeplant. De nieuwe bomen worden in het najaar geplant. Ook de overige beplanting wordt dan aangebracht. De bewoners worden per brief op de hoogte gesteld over de werkzaamheden.