Ingezonden persbericht


Ivo Allewaert gekozen tot Volksmenner des Vaderlands

Ivo Allewaert uit het Vlaamse Gent is gekozen tot de eerste Volksmenner des Vaderlands. Met zijn gedicht Bericht uit Baldadië heeft deze 28-jarige poëet de dichtwedstrijd van literair tijdschrift Op Ruwe Planken gewonnen. De opdracht van deze wedstrijd was om een gedicht te schrijven op de toon van een ware populist, als knipoog naar de Dichter des Vaderlands-verkiezing. De prijsuitreiking van de dichtwedstrijd vond plaats op de avond voorafgaand aan de Landelijke Gedichtendag, tijdens de Nijmeegse Gedichtennacht in muziekcentrum Merleyn.

Aantal inzendingen
De dichtwedstrijd werd voor de vierde keer gehouden en was een groot succes. Van 1 november tot 9 januari kon iedereen met dichterlijke ambities elke week iets inzenden. De redactie koos steeds een weekwinnaar, die een plek kreeg op de website van Op Ruwe Planken. Uit de tien weekwinnaars werd de uiteindelijke winnaar gekozen: de Volksmenner des Vaderlands. In totaal waren er 169 inzendingen. Daarmee is het aantal inzendingen een stuk minder dan vorig jaar, toen ging het om 627 gedichten. De redactie is echter tevreden. 'Niet elke dichter voelt zich blijkbaar geroepen om volksmenner te worden. We zijn daar eigenlijk wel blij om', meldt het juryrapport. 'Veel inzendingen zijn leuk, maar ook vermoeiend, omdat je met meer inzendingen ook meer slechte inzendingen krijgt. Het niveau van de inzendingen dit jaar was echter hoog.'

Winnaar
Het kiezen van de Volksmenner des Vaderlands bleek niet moeilijk te zijn voor de redactie. Het gedicht van Allewaert behaalde een overtuigende meerderheid van het aantal stemmen. Het juryrapport: 'Hij schuwt krachttermen niet en heeft de retoriek van een ware populist. De toon, het metrum en de woordkeuze in zijn gedicht zijn precies wat wij zoeken in een Volksmenner.' Allewaert ontving boekenbonnen als prijs. Zijn gedicht zal evenals de andere weekwinnaars een plek krijgen in het nieuwe nummer van Op Ruwe Planken dat op 14 maart verschijnt, tijdens het Nijmeegse Boekenfeest.

Website
Meer informatie over de dichtwedstrijd en het winnende gedicht is te vinden op: www.opruweplanken.nl. Hier is ook het volledige juryrapport te vinden. Winnaar Ivo Allewaert heeft een weblog: http://ivoallewaert.wordpress.com/.


---