NEN


Grip op kwaliteit software

donderdag 29 januari 2009, 11:28

Als het gaat om kwaliteit van software, dan heeft de media het meestal over beveiliging, gaten, lekken en virussen. De sterk oplopende exploitatiekosten voor beheer en onderhoud komen nauwelijks aan de orde. De nadruk zou meer moeten liggen op certificatie van de technische kwaliteit van software.

'Hoe krijg ik grip op de technische kwaliteit van software?' Over dit thema organiseert NEN op donderdag 2 april 2009 van 14.00 uur tot 17.30 uur een informatiemiddag.

Tijdens deze middag is te zien hoe normen het mogelijk maken om grip op de technische kwaliteit van software te krijgen. Door grip op technische kwaliteit kunnen de totale kosten voor onderhoud van grote softwareportfolio's structureel worden verlaagd. Hierdoor kan worden afgerekend met de huidige sluitpost kwaliteit.

Sluitende kostenpost
De softwaretechnologiebranche is van oudsher gericht op het proces van softwareontwikkeling en implementaties van methodieken zoals PrincIe II, CMMI en Agile. Het opgeleverde softwareproduct moet na het 'project' of na de 'processen' echter overleven in de tijd. De uiteindelijke eigenaar wordt verantwoordelijk voor het product en het financieren van dit onderhoud. In de totale levenscyclus van software en applicaties valt circa tachtig procent van de Total Cost of Ownership (TCO) in de exploitatiefase. De technische kwaliteit van het softwareproduct is een bepalende factor in deze kostenpost. Het onderhouden van software van een slechte technische kwaliteit is vele malen duurder dan van software met goede technische kwaliteit. Binnen het werkprogramma van de normcommissie NC 381007 'Software and systems engineering' worden de ontwikkeling van een normenwegwijzer en certificatie van de technische kwaliteit van software dan ook als eerste onderwerpen genoemd.

Voor wie?
Het doel van deze middag is informatie te geven aan IT beslissers over de mogelijkheden hoe de TCO te verlagen door de technische kwaliteit van software op objectieve wijze te beoordelen. De informatiemiddag is vooral bedoeld voor de eigenaren van programmatuur, informatiemanagers en IT-servicemanagers. Aan deze informatiemiddag zijn voor de deelnemers geen kosten verbonden.

Informatie en deelname
Informatie over deze middag: Ton van Bergeijk, consultant IT & Telecom, telefoon (015)2 690 126, e-mail ton.vanbergeijk@nen.nl. Voor deelname aan de informatiedag kunt u contact opnemen met Paul van Rijsinge, telefoon (015) 2 690 200, e-mail paul.vanrijsinge@nen.nl. zie ook de volgende gerelateerde onderwerpen:
NEN ICT-mail (Publicatie) NEN Normmanagementmail (Publicatie)