NEN


Classificeren van documentsoorten

donderdag 29 januari 2009, 11:24

Om het vastleggen en het terugzoeken van documenten te vergemakkelijken is het handig deze te classificeren. NEN zal daarom een werkgroep instellen die een norm ontwikkelt om documentsoorten van een classificatie te voorzien en eenduidig te benoemen.

Het is de bedoeling dat de norm bruikbaar is voor zowel overheid als bedrijfsleven. De documentsoorten die in de maatschappij worden gebruikt, moeten in de norm worden opgenomen evenals de volgende informatie:

* een minimale set metadata;

* personen die bij het document zijn betrokken (actor, auteur en geadresseerde);

* de processen en de omgeving waarin het document een rol speelt;
* de vorm van de documentsoort;

* synoniemen.

Metadata die van belang zijn voor specifieke applicaties of werkprocessen, worden niet opgenomen. Het wordt een basisclassificatie van documentsoorten, waarbij naar verwachting ongeveer zestig documentsoorten met hun relaties worden opgenomen. Dit kan in latere versies worden uitgebreid. Ook zullen de gebruikers zelf specifieke documentsoorten toe kunnen voegen.

Voordelen
De norm kan de interoperabiliteit tussen applicaties en de omgeving waarin documenten worden opgeslagen, verbeteren. Een classificatie vereenvoudigt ook het koppelen van de verschillende processen in een keten. Daarnaast is een eenduidige benaming van documentsoorten van belang als processen gegevens van elkaar gebruiken.

Meer informatie
Informatie over dit onderwerp middag: Jan Rietveld, consultant Kennis en Informatiediensten, tel. (015)2 690 376, e-mail jan.rietveld@nen.nl.
zie ook de volgende gerelateerde onderwerpen:
NEN ICT-mail (Publicatie) NEN Normmanagementmail (Publicatie)