NEN


Overlap managementnormen

donderdag 29 januari 2009, 11:39

In de praktijk blijkt dat verschillende managementnormen overlappen. Wanneer een bedrijf aan de norm voor informatiebeveiliging voldoet, wordt voor een groot deel ook aan de norm voor archiefbeheer voldaan. NEN start nu een werkgroep om de overlappingen van diverse management-normen in kaart te brengen.

Wanneer een bedrijf voldoet aan bijvoorbeeld de norm voor informatiebeveiliging NEN-ISO/IEC 27001, in hoeverre voldoet het dan ook aan de norm NEN-ISO 15489 (deel 2) 'Archiefbeheer' of aan NEN-EN-ISO 9001 'Kwaliteitsmanagementsystemen'?

Het is voor een bedrijf belangrijk om dit te weten. Daarom wil de werkgroep een Nederlandse praktijkrichtlijn (NPR) opstellen met daarin een duidelijk en eenduidig overzicht van de overeenkomsten en verschillen van:

* NPR-ISO/TR 15489-2 Informatie en documentatie - Archiefbeheer - Deel 2: Richtlijnen

* NEN-EN-ISO 9001 Kwaliteitsmanagementsystemen - Eisen
* NEN-ISO/IEC 27001 Informatietechnologie - Beveiligingstechnieken - Managementsystemen voor informatiebeveiliging - Eisen.

De werkgroep zal ook de ontwikkelingen bij internationale werkgroepen in de gaten houden die naar deze overlap kijken (bijvoorbeeld bij ISO/TC 46/SC 11/WG 8 'Records management systems - Fundamentals and Vocabulary' en bij ISO/TC 46/SC 11/WG 9 ' Records management fundamentals - Requirements') en stelt zich ten doel om mee te denken over de internationale ontwikkelingen bij deze normen. Eventueel kan de werkgroep ook voorstellen doen voor het aanpassen van de de normen ISO 9001 en 27001 via de bestaande NEN-normcommissies.

Meer informatie
Informatie over dit onderwerp: Jan Rietveld, consultant Kennis en Informatiediensten, telefoon (015) 2 690 376, e-mail jan.rietveld@nen.nl.
zie ook de volgende gerelateerde onderwerpen:
NEN ICT-mail (Publicatie) NEN Normmanagementmail (Publicatie)