Gemeente Dordrecht

Resultaten onderzoek vrijetijdsbesteding

Het Onderzoek Centrum Drechtsteden (OCD) heeft de Vrijetijdsmonitor Dordrecht 2008 samengesteld. De digitale monitor en het boekje Vrijetijdsmonitor bevatten kerngegevens op het brede gebied van vraag en aanbod van de vrije tijd in Dordrecht. De monitor kan via de website www.onderzoekcentrumdrechtsteden.nl worden bekeken.

De kerncijfers uit de Vrijetijdsmonitor zijn een selectie uit een omvangrijk digitaal bestand dat het OCD in de afgelopen jaren heeft opgebouwd. De Vrijetijdsmonitor geeft een uitstekend inzicht in de vraag en aanbod op het gebied van de vrije tijd en haar voorzieningen (sport en recreatie, kunst en cultuur, toerisme en evenementen, winkelen en horeca).

Om precies te weten hoe mensen hun vrije tijd doorbrengen, waar kansen en mogelijkheden zijn voor gemeenten, bedrijven, organisatie en voor recreanten met alle denkbare achtergronden, wordt jaarlijks de vrijetijdsmonitor van de gemeente Dordrecht geactualiseerd.

Enkele opvallende cijfers. Dordrecht werd bezocht door een recordaantal van 383 passagierschepen. Het aantal toeristische bezoeken is afgenomen, zes op de tien toeristen gingen 'funshoppen', andere maakten een stadswandeling o f pakten een terrasje. Het aantal bezoekers aan het recreatiegebied de Hollandse Biesbosch is stabiel, het aantal deelnemers aan vaartochten is toegenomen. De ruim zeventig evenementen werden bezocht door een grote groep bezoekers, de waardering hiervoor is groot en meer Dordtenaren zijn trotser geworden op de stad door de evenementen. Zeven op de tien Dordtenaren bezoeken wel eens een park, het Weizigtpark is het meest populair. De Dordtse sportverenigingen hebben bij elkaar zo'n 33.000 leden, dat aantal is flink gestegen. Ook het aantal bezoekers aan Kunstmin is toegenomen tot 68.000 mensen. 80% van de Dordtenaren mist een bioscoop in de eigen stad.

Vanaf 2010 gaat het OCD de ontwikkelingen van de gehele Drechtsteden onderzoeken. In de Drechtsteden wordt op het gebied van toerisme en recreatie al samengewerkt volgens het concept Hollands Glorie. Het gaat hierbij om de elementen die het klassieke beeld van Holland oproepen met het water als verbindende schakel.

Datum 29 januari 2009