Gemeente Almelo

Organisaties en beleidsmakers praten over groen, milieu en duurzaamheid

29 januari 2009 - Donderdagmiddag 29 januari bogen ongeveer zestig vertegenwoordigers van diverse Almelose maatschappelijke organisaties, ondernemers en beleidsmakers zich over de themas Groen, Milieu en Duurzaamheid. De centrale vraag tijdens dit beleidsatelier was: Hoe kunnen we voorzien in onze levensbehoeften, zonder onze kinderen op te zadelen met een milieuprobleem? Wethouder van Duivesteijn van Almere vertelde hoe binnen zijn gemeente wordt omgegaan met duurzaamheid en milieu.

Wethouder Adri Duivesteijn van de Gemeente Almere de Almere Principles uit.
Wethouder Adri Duivesteijn van de Gemeente Almere legt de 'Almere Principles' uit.

Het college van burgemeester en wethouders wil een nieuw duurzaamheidplan opstellen dat de opvolger wordt van het Milieubeleidsplan. De basis voor het duurzaamheidplan wordt gelegd door twee elementen: de evaluatie van het Milieubeleidplan en de uitkomsten van het beleidsatelier Groen, Milieu en Duurzaamheid, waaronder de resultaten van de bijeenkomst van 29 januari.

Beleidsateliers
Sinds 2008 organiseert de Almelose gemeenteraad voor verschillende beleidsvraagstukken `beleidsateliers'. De gemeenteraad wil met deze beleidsateliers op een interactieve manier met partners uit het maatschappelijk veld tot antwoorden komen over een bepaald thema. Ook de resultaten van het beleidsatelier groen, milieu en duurzaamheid moeten leiden tot compacte besluiten met een breed draagvlak. Wethouder Kuiper deelt die mening:"Een goed duurzaamheidbeleid kunnen we alleen opstellen als de inwoners, ondernemers en organisaties uit Almelo en omgeving worden betrokken."

Voor het beleidsatelier Groen, Milieu en Duurzaamheid werd een brede groep gasten uitgenodigd. Deze bestond onder meer uit vertegenwoordigers van woningcorporaties, natuur en milieuorganisaties, het waterschap, ondernemers, Provincie Overijssel, energieproducenten, afvalverwerkers, Almelose serviceclubs, wijkcommissies, dorpsraden en verkeerscommissies. Wethouder Adri Duivesteijn van de Gemeente Almere gaf de aanwezigen een kijkje in de keuken van Almere over het thema duurzaamheid en vertelde over de betekenis van de zeven "Almere Principles".