Gemeente Heumen

Papierwinkel in Heumen valt mee

Een vaak gehoorde klacht van burgers en bedrijven is dat ze teveel tijd en geld kwijt zijn om zaken bij de gemeente geregeld te krijgen. Dat blijkt in de gemeente Heumen mee te vallen. Dat is de conclusie van Novio Consult dat er in 2008 onderzoek naar deed. De lijnen zijn kort in Heumen en ambtenaren en bestuurders kennen aanvragers van vergunningen vaak en spelen daardoor al vroeg in op wensen.

De rompslomp aan formulieren en het werk dat ze aanvragers opleveren moeten minder kunnen. Administratieve lastenvermindering heet dat in politieke kringen. Het kabinet Balkenende maakte er een belangrijk onderwerp van en trok subsidie uit voor gemeenten als stimulans om te kijken wat er beter kan. Ook het college van Heumen dat in 2006 aantrad wilde minder regels en eenvoudiger procedures. In opdracht van de gemeente zocht Novio Consult uit wat er mogelijk was. Het bureau voerde daarvoor gesprekken met ambtenaren, bedrijven, verenigingen en burgers.

gemeentelijke regels
In totaal passeerden 22 vergunningen, ontheffingen en subsidies de revue. Die werden beoordeeld op de tijd die met de afwikkeling gemoeid was, de ondersteuning door de gemeente en de concrete mogelijkheid om het anders te doen. Regels die de gemeente van hogerhand opgelegd krijgt en belastingen vielen buiten het onderzoek. De conclusie: in vergelijking met andere gemeenten doet Heumen het niet slecht en de mogelijkheden om verbeteringen te bereiken zijn maar beperkt.
Van de 22 onderzochte procedures bleven er uiteindelijk 8 over waar winst valt boeken. De adviezen komen neer op het hergebruiken van al bekende gegevens en versimpeling formulieren. Ook moet meer informatie digitaal beschikbaar komen.

Het volledige rapport van Novio Consult kunt u hieronder downloaden. Eindrapport vermindering administratieve lasten download