KNMP-voorman Jan Smits voorspelt einde preferentiebeleid

29/01/2009 16:17

Nefarma

Het preferentiebeleid heeft zijn langste tijd gehad en gaat ten onder aan zijn eigen succes. Dat zegt Jan Smits, sinds een aantal maanden voorzitter van de beroepsvereniging van apothekers, in een nieuwe uitgave van Nefarma&.

In een interview met het maandblad van de brancheorganisatie voor de innovatieve geneesmiddelenindustrie doet de nieuwe KNMP-voorzitter namens de apothekers een handreiking naar de zorgverzekeraars. Beide partijen liggen al tijden met elkaar overhoop, onder meer vanwege het preferentiebeleid dat sommige verzekeraars hebben ingevoerd. Zij vergoeden van bepaalde categorieën geneesmiddelen enkel nog de goedkoopste variant. Apothekers hebben onder meer de vrees geuit dat dat ten koste gaat van de kwaliteit van de farmaceutische zorg in ons land. Jan Smits: "We zullen samen om tafel moeten om te zorgen dat de zaak niet verder escaleert. Wij denken dat het daar nu, in 2009, het goede moment voor is. Ik vraag aan de zorgverzekeraars: pak nu niet verder door met het preferentiebeleid. Verzekeraars zien er gelukkig zelf ook de gebreken van."

Persoonlijk is Smits ervan overtuigd dat het preferentiebeleid aan zijn eigen korte-termijnsucces ten onder gaat. "Het heeft gezorgd voor zeer lage prijzen. Nederland is een dumpmarkt geworden voor de industrie. Uiteindelijk help je daardoor de concurrentie om zeep. Bedrijven vallen om, waardoor je niet bereikt wat je wilde bereiken: marktwerking. Want daarvoor heb je die bedrijven juist nodig."

Smits gaat ook in op verschillende andere marktontwikkelingen die de Nederlandse apothekers de afgelopen jaren te verstouwen hebben gekregen. Hij roept dringend op tot een pas op de plaats. "Er is veel geld afgeroomd, en op basis van prestatiebekostiging hebben we een volledig nieuwe tariefstructuur gekregen. Dat is allemaal nog zo vers, dat we nog helemaal niet kunnen inschatten wat de impact ervan is. Het is een hele kunst om alle veranderingen geïmplementeerd te krijgen in de bedrijfsvoering. Daarom vragen we: geef ons tijd."





http://www.nefarma.nl