Gemeente Enschede

Gemeentebestuur Enschede in gesprek met partners over economische vooruitzichten en oplossingsrichtingen

Den Oudsten blij met goed gesprek

Op woensdagavond 28 januari heeft het bestuur van de gemeente Enschede met een brede vertegenwoordiging van bedrijfsleven, Kamer van Koophandel, woningbouwcorporatie, vakbonden en kennis- en zorginstellingen gesproken over de consequenties van de economische teruggang en mogelijke oplossingsrichtingen. De financiële crisis is een belangrijk onderwerp voor de gemeente. Het gemeentebestuur wil vooral kijken naar samenwerking met partijen in de stad. Concrete voorstellen hiervoor moeten nog worden voorgelegd aan de gemeenteraad. Het college van B&W kijkt ook naar het eigen huishoudboekje, daarnaast bekijkt de Vereniging van Nederlandse Gemeenten de gevolgen voor gemeenten en welke maatregelen gemeenten eventueel kunnen nemen.

Beeld van de economische situatie
De deelnemers aan het overleg schetsten een genuanceerd beeld van de situatie in hun bedrijven en sectoren in Enschede en de regio waaruit duidelijk werd dat de impact van de economische teruggang enorm verschilt in de sectoren. Een aantal bedrijven ervaren een acuut probleem (met name de toeleveringsbedrijven in de automotivesector, semi-conductor industrie, de maakindustrie, transport en makelaars). Een aantal bedrijven voorzien dat ze op termijn een probleem gaan krijgen (de bouw, horeca, en de maakindustrie). En dan is er een groep bedrijven die op dit moment goed draaien en kansen zien (zakelijke dienstverlening, duurzaamheid - bijvoorbeeld ten aanzien van de isolatie van woningen).
Ten aanzien van de arbeidsmarkt werd aangegeven dat bedrijven en instellingen nog steeds te kampen hebben met een tekort aan goed opgeleid personeel. Tegelijkertijd werd geconstateerd dat voor bepaalde doelgroepen (laag opgeleidden, ouderen, allochtonen) de arbeidsmarkt kwetsbaar is. Dit ervaart ook het Werkplein Enschede waar zich sinds het laatste kwartaal vorig jaar een toenemend aantal mensen zich melden voor een uitkering.

Maatregelen
Tijdens dit eerste overleg is besproken hoe de Enschedese bedrijven en instanties gebruik kunnen maken van de maatregelen die landelijk worden getroffen. Daarbij deden de aanwezigen een beroep op het collegebestuur om, waar mogelijk, hun politieke kanalen en ingangen te gebruiken bij de landelijke overheid om te helpen (met name daar waar regelgeving als te rigide wordt ervaren). Het collegebestuur gaf aan hier bereid toe te zijn. Wethouder Economische Zaken Eric Helder riep daarbij expliciet op om concrete cases aan te dragen bij leden van het College.

Daarnaast is tijdens het gesprek gekeken naar wat er op lokale schaal aan acties nodig en mogelijk is. Burgemeester den Oudsten gaf aan dat de gemeente in overleg met ondernemers en andere partners tot een aantal haalbare maatregelen wil komen. Ook wil de gemeente een reëel beeld geven wat ondernemers wel en niet kunnen verwachten van het gemeentebestuur.
Enkele ondernemers gaven aan het belangrijk te vinden dat er ruimte blijft innovatie de komende periode om een goede concurrentiepositie te waarborgen. De huidige terughoudendheid ten aanzien van kredietverlening van banken vindt men zorgwekkend en kan de innovatiekracht aantasten. Er liggen (groei)kansen in het verbinden van kennisintensieve bedrijven met de traditionele maakindustrie. Een andere kans ligt in het verder opleiden van het huidige personeel. De onderwijsinstellingen gaven aan hiervoor maatwerk te kunnen leveren.

Wethouder Werk en inkomen Myra Koomen, kondigde aan dat per 1 februari in het Werkplein een mobiliteitscentrum wordt ingericht. De inzet van dit centrum is om mensen die met arbeidsduurverkorting of ontslag worden geconfronteerd zo snel mogelijk van werk naar werk te helpen. Daarbij wordt ook gekeken naar de mogelijkheden van uitruil van personeel tussen bedrijven. Enschede is een van tien centra die door het ministerie van Sociale Zaken hiertoe is aangewezen.

Den Oudsten was blij met het resultaat van de avond : "Als we onze inspanningen op elkaar afstemmen is het effect ervan veel groter dan wanneer iedereen afzonderlijk iets doet". Verder gaf Den Oudsten aan veel waarde te hechten aan projecten met een duurzaam karakter die de economische structuur versterken. Het geeft vertrouwen daar nu mee door te gaan. Hij wil zich sterk maken om daar waar mogelijk overheidsinvesteringen naar voren te halen. Daarnaast zal het college van B&W blijven investeren in de binnenstad, inzetten op ontwikkeling van Enschede als kenniseconomie (onderwijs, kennispark) en de promotie van Enschede als aantrekkelijke stad om te werken, wonen en uitgaan verder intensiveren.

Afspraken

1. Vanuit de gemeente zal initiatief genomen worden voor een volgend overleg om blijvend vinger aan de pols te houden en de voortgang te bespreken.


2. De gemeente wil bestaande regelingen voor ondernemers, bijvoorbeeld ten aanzien van schuldhulpverlening en coaching, onder de aandacht brengen. Binnenkort organiseert zij een informatieavond voor het lokale MKB.


3. De Gemeente richt vanaf februari in het Werkplein een mobiliteitscentrum in en zorgt voor actieve communicatie hierover onder andere via ondernemersorganisaties.


4. Het gemeentebestuur ondersteunt ondernemers en instellingen in de stad die gebruik willen maken van de landelijke mogelijkheden. Dienstverlening aan de Enschedese ondernemers staat hierbij centraal. De contactfunctionarissen van de gemeenten weten welke maatregelen er in de landelijke gereedschapskist zitten. Ook wordt gekeken naar een centraal informatiepunt op internet.


5. Myra Koomen heeft als voorzitter van het Platform voor Onderwijs, Werk en Inkomen het initiatief genomen om samen met buurgemeenten te praten over een arbeidsmarktplan voor de hele regio. Dit gesprek vindt op 13 februari plaats.

Geplaatst: 29 januari 2009.

29 januari 2009