Gemeente Roermond

Het Huis van Cuypers .. wordt Cuypershuis

Na sluiting van het museum in de loop van 2009 gaat het Cuypershuis in 2011 open. Door restauratie en verbouwing van het huidige Stedelijk Museum Roermond ontstaat een pand waarin Pierre Cuypers de aandacht krijgt die hij en zijn werk verdienen. Het Cuypershuis zal een museum zijn dat voldoet aan de eigentijdse maatstaven voor een leerzaam en plezierig museum.

Ontwerp Maurice Mentjens

Maurice Mentjens heeft een ontwerp gemaakt voor een nieuwe presentatie over Pierre Cuypers in dit pand. Hij geeft de beleving van Cuypers weer, gezien vanuit onze tijd. Op de eerste verdieping licht hij vier themas uit het oeuvre van Cuypers toe. Iedere ruimte beschouwt zijn leven en werk vanuit een bepaalde invalshoek. De verschillende interieurelementen zijn hierop afgestemd.
De rode kamer staat voor PASSIE. De ruimte is behangen met zijn oeuvre, chronologisch en topografisch inzichtelijk gemaakt. De grijze kamer geeft een kijk in de BUSINESS van Cuypers. De zakelijke kant van zijn kunstenaarschap met alle administratieve aspecten is hier verbeeld. In de blauwe kamer SPIRITUALITEIT staat het geloof centraal. Cuypers was een overtuigd katholiek en zijn oeuvre bevat veel religieuze werken.
De gele kamer THEORIE geeft aan welke ideeën Cuypers hebben beïnvloed. Zijn visuele en tekstuele inspiratiebronnen hangen als kunstwerken aan de muur.

Proefopstelling

Omdat het museum in 2009 gaat sluiten is nu slechts een deel van het ontwerp uitgevoerd. De kamers PASSIE en BUSINESS zijn gerealiseerd op de 1e verdieping. De kamers SPIRITUALITEIT en THEORIE presenteren we als ontwerpen in nissen bij de kamers, die verder traditioneel zijn ingericht.

Publicatiedatum: 29-01-2009 Bijgewerkt: 29-01-2009