Stadsdeel De Baarsjes Amsterdam


PERSBERICHT

Amsterdam, 29 januari 2009

Uit de stadsdeelraad

Opdracht aan demissionair bestuur: breek contract Youth for Christ open

Het jongerenwerk in De Baarsjes moet weer op orde komen, zo stelt de raad in een motie aan het Dagelijks Bestuur. Het contract met Youth for Christ moet daarvoor op de schop, zodat neutraal jongerenwerk kan worden aangeboden. PvdA, GroenLinks en D66 hebben deze opdracht gegeven aan portefeuillehouder Godfried Lambriex. De VVD stemde tegen. Lambriex heeft na het vertrek van portefeuillehouder en stadsdeelvoorzitter Arco Verburg het dossier jongerenwerk overgenomen. Hij krijgt van de Raad het volste vertrouwen dat hij op dit onderwerp met een goed voorstel kan komen.

Het opstappen van Verburg en de discussie over Youth for Christ zijn dinsdagavond in de Raadsvergadering besproken. Dinsdagmorgen vroeg bleek al dat de huidige coalitie van PvdA en VVD geen draagvlak meer had. De VVD en PvdA verschillen van mening over de oplossing in het dossier Youth for Christ. De VVD vindt dat de houding van de overige partijen mede de oorzaak is van de onwerkbare situatie met Youth for Christ. De partij wil niet verantwoordelijk zijn voor de financiële consequenties van het openbreken van het contract met Youth for Christ. De PvdA stelt dat Youth for Christ niet constructief heeft geprobeerd om neutraal jongerenwerk en diversiteit in het personeelsbestand te realiseren. De PvdA wil het huidige contract met Youth for Christ laten ontbinden en concludeert dat dit niet mogelijk is met de VVD. Daarop is 'de feitelijke constatering gedaan dat er een breuk in de coalitie was', aldus fractievoorzitter Martijn de Keizer. De partijen beschouwen het Dagelijks Bestuur vanaf heden als demissionair. De PvdA heeft het voortouw genomen om nieuwe coalitiebesprekingen te voeren. Die worden deze week opgestart.

Portefeuilles Arco Verburg opnieuw verdeeld

Het Dagelijks Bestuur heeft na het vertrek van stadsdeelvoorzitter Arco Verburg tot een tijdelijke herverdeling van zijn portefeuilles besloten:

Mirjam Smeels: Veiligheid, Handhaving, Horeca en Communicatie

Godfried Lambriex: Jongerenwerk, Welzijn, stage, school, leerplicht (12-23 jaar)

Ab Cherribi: Sport en Algemene Zaken (waaronder Wij Amsterdammers).

Mirjam Smeels is waarnemend stadsdeelvoorzitter.

In de bijlage de ontslagbrief van Arco Verburg aan de voorzitter van de stadsdeelraad, en een pdf-bestand van de motie 'opdracht jongerenwerk'.

Jonge fotografen

Stichting Drop Inn organiseert met jongeren uit De Baarsjes een buurttentoonstelling 'Baarsjes in Beeld'. Eerder deze maand gaven twee fotografen een fotoworkshop aan jongeren van 10 tot 15 jaar uit De Baarsjes. Onderdeel van de workshop was een ronde in de wijk om deze op een aparte manier vast te leggen. Het prachtige resultaat is te bekijken op zondag 1 februari van 16.00 tot 17.30 uur in De BOOT, Witte de Withstraat 100. Een selectie uit de foto's is te zien op: http://stichtingdropinn.hyves.nl/photos/

'Het wordt een swingende kerk'

'We zijn blij dat we als stadsdeel samen met Ymere de Chassékerk hebben kunnen behouden voor de buurt. Het is een groot complex waarin verschillende voorzieningen komen: een maatschappelijke opvang, een gymzaal en een peuterspeelzaal.' Op www.BaarsjesBerichten.TV nodigt Ab Cherribi de kijkers uit om op zaterdag 7 februari in de Chassékerk tussen 14.00 en 16.00 uur te komen kijken naar de plannen.

Nieuw: BaarsjesBerichten.TV nu ook op Amsterdam.nl/TV.

Nieuwe leden stadsdeelpanels gezocht

De digitale bewonerspanels van stadsdelen Osdorp, Oud-West en De Baarsjes lopen goed. Er zijn al honderden bewoners en ondernemers lid van de panels. Het is dé manier om als betrokken buurtbewoner mee te denken over de plannen en ontwikkelingen van en in je eigen stadsdeel. Deze week is in het programma Amsterdam.nl/TV van AT5 te zien wat een bewonerspanel is en wat het voor bewoners kan betekenen. Kijk voor het uitzendschema op www.amsterdam.nl/tv. Zie ook www.baarsjes.nl/panel.

Woonruimte voor studenten Frank Sanders
Om studenten uit Maastricht en Groningen niet telkens de file of het openbaar vervoer in te jagen heeft Frank Sanders een mooie oplossing gevonden. Tegenover zijn Akademie voor Musicaltheater in Het Sieraad ­boven Meneer de Wit- heeft hij in samenwerking met woningcorporatie Ymere voor enkele studenten woonruimte weten te creëren. De appartementen worden op dit moment opgeknapt, de inrichting doet Frank Sanders zelf. Deze maand nemen de eerste studenten hun intrek. Een van de bewoners is Bas Bovelander, die in de musical 'Op hoop van zegen' de rol van Barend speelt.

Tekeningen Slatuinen in Stadsarchief

Kunstenares Ina Brekelmans maakte een serie tekeningen van de natuurtuin de Slatuinen in De Baarsjes. Tot en met 15 februari zijn de kleurpotloden- en pasteltekeningen te zien in het Stadsarchief. Het werk is ook in boekvorm te zien. Op zondag 25 januari overhandigde de kunstenares het boek aan portefeuillehouder Ab Cherribi. Het boek ­in het Nederlands en in het Engels- is voor ¤20,- te koop in de Stadsboekhandel in het Stadsarchief en in de reguliere boekhandels. Het is ook rechtstreeks bij de kunstenares bestellen op: www.blackbirdprint.com.

Stadsarchief Amsterdam

Vijzelstraat 32

1017 HL Amsterdam


* Dinsdag t/m Vrijdag 10.00 - 17.00 uur


* Zaterdag en Zondag 11.00 - 17.00 uur

Hulp voor stadsdelen bij beheer voorziening maatschappelijke opvang

Op verzoek van de stadsdelen heeft de Dienst Zorg en Samenleven een handreiking gemaakt voor het opstellen van een beheerplan als men een nieuwe voorziening voor maatschappelijk opvang gaat realiseren. Daar komt namelijk veel bij kijken. Een van de aspecten is de manier waarop de instellingen die voorzieningen runnen omgaan met de omgeving (bewoners/buurt), wat ze daar voor regelen, en wat de rol van de verschillende partijen daarbij is. Alle betrokken partijen (omwonenden, bedrijven, instellingen, scholen uit de omgeving, politie, stadsdeel, diensten en de instelling) willen uitwisseling van informatie over het realiseren van een nieuwe voorziening. De portefeuillehouders Welzijn en Wonen in de stadsdelen hebben de handreiking al vastgesteld. In De Baarsjes bespreekt de commissie Wonen de handreiking op woensdag 11 februari.

Portefeuillehouder: Mirjam Smeels

Meer informatie: Anna Kutsch Lojenga, 06 2426 5068

Beleidsregels voor trouwlocaties

Behalve het stadsdeelkantoor en Het Sieraad zijn er meer potentiële trouwlocaties in De Baarsjes. Om nieuwe locaties aan te kunnen wijzen heeft het stadsdeel beleidsregels opgesteld met heldere en objectieve criteria voor veiligheid, openbaarheid, bereikbaarheid en representativiteit. Ook boten zijn mogelijk als plek om te trouwen, hiervoor gelden dezelfde regels, met aanvullende regels voor boten waarmee wordt gevaren. Als een trouwlocatie niet toegankelijk is voor minder validen heeft de exploitant de plicht ervoor te zorgen dat minder validen het gebouw wel kunnen betreden. Nu het Dagelijks Bestuur de regels heeft vastgesteld kunnen eigenaren en/of exploitanten hun locatie voordragen als trouwlocatie. Het Dagelijks Bestuur kan in het aanwijzingsbesluit van de trouwlocatie nadere regels stellen.

Portefeuillehouder: Godfried Lambriex

Meer informatie: Edwin Raap, 06 1241 8810

Kleinschalig groen op Postjesweg

Naar aanleiding van een amendement van de stadsdeelraad stelt het Dagelijks Bestuur voor om op twee plekken op de Postjesweg ter hoogte van nummers 8-22 (waar nu het Het Facet gebouwd wordt) twee vakken kleinschalig groen te maken. Deze plekken ­ twee groenperkjes - komen op de uiteinden van de parkeerstrook.

Portefeuillehouder: Ab Cherribi

Meer informatie: Maria Douwes, 06 1611 2535

Herhaald bericht:

Mirjam Smeels opent nieuw atelier Witte de Withstraat

Zaterdag 31 januari om 15 uur opent Mirjam Smeels, portefeuillehouder kunst en cultuur, 'Chezatelier' in de Witte de Withstraat 144. Beeldend kunstenaar Bert Wouters heeft de ruimte, die naast atelier ook dienst gaat doen als art- en kookstudio, eigenhandig opgeknapt. Mirjam Smeels zal met de 'eerste streken in blauw, geel en rood' 'Chezatelier' officieel openen. Hiermee geeft zij de aanzet voor een nieuw schilderij van Wouters.

Mede dankzij een subsidieregeling voor creatieve en ambachtelijke ondernemers in de Chassébuurt heeft Wouters sinds april 2008 de ruimte aan de Witte de Withstraat 144 kunnen verbouwen. Hoewel het in een slechte staat was zag hij de mogelijkheden van de ruimte met begane grond, souterrain en de mooie grote binnentuin. "Zonder de subsidieregeling was het voor mij onmogelijk geweest om op deze plaats een bedrijf te starten", aldus Bert Wouters.

In 'Chezatelier' is meer te zien dan alleen Wouters' schilderijen. Zo is de keuken een eigen ontwerp en door de kunstenaar zelf gebouwd. 'Chezatelier' zal ook gebruikt worden om art- kook- en kruidenworkshops te geven in samenwerking met fytotherapeut en natuurgeneeskundige Josephine Veldhuijzen.

Creatieve ondernemers kunnen nog tot eind 2009 gebruik maken van de subsidieregeling van stadsdeel De Baarsjes.

Portefeuillehouder: Mirjam Smeels

Meer informatie: Anna Kutsch Lojenga, 06 2426 5068

Agenda

Twee Schilders

MLB expositieruimte, tot 31 januari

The Masterpieces

Meneer de Wit, tot 6 februari

High-School "Class of 2009"

Club 8, 30 januari

Elastiek

Club 8, 31 januari

Project Network

Meneer de Wit, 31 januari tot 28 februari

Buurttentoonstelling: Baarsjes in Beeld

De BOOT, 1 februari - aanvang 16:00

Netwerkborrel voor ondernemers

Ondernemershuis West, 3 februari - aanvang 18:00

Expositie: PALANTIRI

Galerie de Stoker, 5 februari tot 4 maart