Ministerie van Defensie

Periodiek overzicht Afghanistan

29 januari 2009, 16.00 uur

Afghaanse militairen gaan hun Australische en Nederlandse collega's voor bij een huiszoeking. De Commandant der Strijdkrachten, generaal Peter van Uhm, bracht afgelopen week een bezoek aan Afghanistan. Hij deed dat samen met de voorzitter van de Tweede Kamer, Gerdi Verbeet.

Tijdens een vierdaagse reis bezochten Van Uhm en Verbeet Kabul, Kandahar, Tarin Kowt, Chora en Deh Rawod. Verbeet bracht op alle locaties namens de Tweede Kamer haar waardering over voor de inzet van de Nederlandse militairen.

In Kabul brachten zij een bezoek aan het ISAF-hoofdkwartier. Daarnaast sprak Verbeet met de voorzitter van het Afghaanse parlement en met vrouwelijke parlementsleden. Op Kandahar Air Field spraken zij met de commandant RC-South, generaal-majoor Mart de Kruif. Ook bezocht het tweetal de Air Task Force.

In Uruzgan deden zij Kamp Holland aan bij Tarin Kowt, Camp Hadrian bij Deh Rawod en Forward Operating Base Mirwais bij Chora. Daar kregen zij een overzicht van de vorderingen in deze regio en de lopende operatie Tura Ghar.

Update Tura Ghar

Een Patria-voertuig van de TFU reed op een Improvised Explosive Device (IED), daarbij vielen geen gewonden. Wel raakte het voertuig beschadigd. Na de explosie werden vanuit een Apache gevechtshelikopter een zestal mannen waargenomen in de buurt van het incident. De Apache vuurde waarschuwingsschoten af. Daarnaast werden opnieuw enkele IED`s opgespoord en onschadelijk gemaakt. Ook werden er weer wapenopslagplaatsen gevonden.

Inmiddels is een begin gemaakt met de bouw van een patrouillebasis. Dit om de aanwezigheid van Afghaanse autoriteiten en ISAF in het gebied een permanent karakter te geven. Gouverneur Hamdam gaf aan ingenomen te zijn met de resultaten van operatie Tura Ghar. De operatie heeft tot doel meer veiligheid voor de bevolking te creëren in de Baluchivallei.

Kiezersregistratie in Uruzgan van start Inwoners van de regio Tarin Kowt laten zich registreren bij 1 van de kiezerscentra.

In de provincie Uruzgan startte dinsdag 20 januari de kiezerregistratie voor de Afghaanse presidentsverkiezing. Het eerste registratiecentrum opende haar deuren in Tarin Kowt, in het bijzijn van gouverneur Assadullah Hamdam. Hij is de provinciale politiecommandant, de commandant van het Afghaanse leger en de directeur van de Afghaanse inlichtingendienst.

Een verkiezing in Afghanistan gaat er anders aan toe dan in Nederland. Er is geen bevolkingsregister en adressenbestand. Daarom moet iedere volwassene zich eerst laten registreren. In Uruzgan zou het gaan om zo'n 260.000 mensen, waarvan 140.000 mensen zich tijdens een vorige ronde al als kiesgerechtigde hadden aangemeld. De overige 120.000 mensen waren de vorige keer nog geen 18 jaar, of waren gevlucht en zijn in de tussentijd teruggekeerd.

De voorbereidingen en de kiezersregistratie betekenen veel werk voor de Afghaanse veiligheidsdiensten, zoals het leger en de politie. Ze zijn al wekenlang bezig met plannen om de registratiekantoren te beveiligen.

Voor de veelal rondreizende nomadenstammen van de Kuchi bevolkingsgroep zijn aparte registratiepunten ingericht vanwege hun bijzondere positie onder de Afghaanse bevolking. Ook zijn er speciale stations voor vrouwen, waar vrouwelijke agenten hen kunnen fouilleren. Een mobiel registratiecentrum wordt ingezet om registratie mogelijk te maken voor mensen in ziekenhuizen, Afghaanse militairen en gevangenen.

Nieuwe staf TFU VI arriveert op Kamp Holland

De nieuwe staf TFU-VI vertrok vanaf half januari in etappes naar Kamp Holland. Zij nemen op 2 februari de staftaken op zich onder het commando van brigadegeneraal Tom Middendorp. Momenteel werken hun voorgangers van staf TFU-V hen in.

Nomaden trekken massaal richting Kamp Holland

Honderden Afghanen van de Kuchi stammen kwamen dinsdag 20 januari naar Kamp Holland in Tarin Kowt. Hier was een speciale dag voor hen georganiseerd. De veelal nomadenfamilies werden door de militairen warm onthaald met voedsel, kleding en dekens. Ook gouverneur Hamdam bracht een kort bezoek aan de zogeheten Kuchidag.

Antonov-124

Een Antonov-124 transportvliegtuig transporteerde een Apache gevechtshelikopter en hulpgoederen voor de goededoelenacties naar Kandahar Air Field. De helikopters uit het inzetgebied wisselen regelmatig met helikopters die in Nederland groot onderhoud hebben ondergaan. Dit om de beschikbaarheid van inzetbare helikopters voor de Air Task Force te kunnen waarborgen tot het einde van de missie. De vracht voor de goedendoelenacties bestond onder andere uit winterkleding, knuffels en schoolspullen die Nederlandse militairen en hun thuisfront inzamelden. De komende weken brengen militairen de winterkleding naar het ziekenhuis. Hier wordt het verdeeld onder de patiënten en omwonenden van Kandahar Airfield en inwoners van Kandahar stad. De schoolspullen worden gedoneerd aan de bazaarschool die binnenkort wordt geopend.

Wapeninzet

Los van de wapeninzet van de Apache tijdens Tura Ghar, werden in de omgeving van Deh Rawod met behulp van de Pantserhouwitser lichtgranaten afgevuurd om een gecombineerde Frans-Afghaanse eenheid te ondersteunen. Zij waren in vuurcontact geraakt met de OMF. Bij dit incident zijn mogelijk slachtoffers gevallen.