Gemeente Alkmaar


Alkmaar, 29 januari 2009

Werkzaamheden spitspaal Herenweg Alkmaar eindelijk van start

De verzinkbare paal op de Herenweg heeft op zich laten wachten, maar nu gaan de werkzaamheden toch echt van start. Op 23 februari 2009 begint de gemeente Alkmaar op de Herenweg, ter hoogte van de perceelnummers 193/195.

Bewoners werden in 2008 al geïnformeerd over de stand van zaken met betrekking tot de verzinkbare paal in de Herenweg. Door een vertraagde levering kon de paal niet voor het einde van 2008 geplaatst worden. De gemeente Alkmaar vindt het, net zoals de betrokkenen, heel belangrijk dat de paal op korte termijn gerealiseerd wordt. De werkzaamheden voor de afsluiting van de Herenweg starten op 23 februari 2009.

Nico Alsemgeest, wethouder Verkeer:"De verkeersdruk op de Herenweg is, met name tijdens de spitsuren, veel te hoog. Een verkeersonveilige situatie, die bovendien veel overlast veroorzaakt. Met de plaatsing van de spitspaal neemt de bereikbaarheid niet af. De randweg biedt het verkeer van en naar 'het noorden' een goed alternatief voor de route over de Herenweg."

Herenweg

De afsluiting van de Herenweg gebeurt door middel van borden en een verzinkbare paal ter hoogte van de perceelnummers 193/195. De werkzaamheden bestaan uit asfaltwerkzaamheden, het plaatsen van de verzinkbare paal en de bebording en het aanbrengen van videocamera's. De werkzaamheden duren in totaal ongeveer drie weken. Gedurende deze werkzaamheden is de Herenweg voor al het verkeer volledig gestremd. Via verkeersborden wordt het verkeer op de hoogte gebracht van de tijdelijke omleidingroutes.

Achterweg

De infrastructurele wegwerkzaamheden aan de Achterweg worden later in het jaar uitgevoerd. In overleg met de beheerder van het spoor (Prorail) kiest de gemeente Alkmaar een tijdstip uit, waardoor er op een veilige manier naast de spoorbaan kan worden gewerkt. Wel wordt gelijktijdig met de maatregel aan de Herenweg de Achterweg aan weerszijden van het spoor aangewezen als fietspad.