Blauw Research


---

Nederlander maakt zich zorgen over overnames van energiereuzen Rotterdam , 29 januari 2009
Recentelijk is er in het nieuws al veel aandacht geweest voor overnames van Nederlandse energiemaatschappijen door buitenlandse energiebedrijven. De overnames zijn de Nederlandse bevolking niet ontgaan; bijna 90% is bekend met de mogelijke overnames. Maar liefst twee op de drie Nederlanders maken zich zorgen over de overnames. Dit blijkt uit onderzoek in de afgelopen week door Blauw Research onder
1.066 Nederlanders.

Hoewel tweederde van de bevolking negatief is over overnames door buitenlandse partijen, is het merendeel (58%) wel positief over de liberalisatie van de energiemarkt. Kennelijk wensen Nederlanders wel meer keuzemogelijkheden, maar zijn buitenlandse partijen op de Nederlandse markt een brug te ver, aldus Hidde Moerman, onderzoeker bij Blauw Research. Opvallend is dat Nederlanders onder de 35 jaar beduidend minder negatief zijn over de overnames, maar nog altijd is 40% van de jonge Nederlanders kritisch. Blauw Research volgt de ontwikkelingen in de energiemarkt op de voet. Het marktonderzoekbureau voert regelmatig onderzoek uit in opdracht van partijen uit de energiesector en op eigen initiatief.

De redenen voor ongerustheid lopen uiteen. Nederlanders zijn met name bezorgd over de controle van de binnenlandse elektriciteitsproductie; 80% verwacht dat Nederland zijn controle hierover gaat verliezen. Ook verwacht 61% dat overnames een negatief effect zullen hebben op het milieu. Nederlanders geven dan ook massaal de voorkeur aan een Nederlandse energieleverancier (79%). Het Nederlandse publiek is ook gehecht aan de namen van de Nederlandse energiemaatschappijen. De helft vindt dat in geval van een overname, de huidige naam behouden moet blijven.

Hoewel men kritisch is over de overnames laat één op de drie Nederlanders zijn mening over overnames wel afhangen van het land waar de overnemende partij vandaan komt. De meerderheid van de bevolking ziet liever een overname door een Scandinavische partij dan een energiemaatschappij uit Rusland.