Hulpverleningsdienst Groningen


Zeer grote brand verwoest panden Musselkanaal

Gepubliceerd: 29 januari 2009, 16:40

Op donderdag 29 januari heeft een zeer grote brand gewoed in een aantal panden aan de Marktstraat in Musselkanaal. Ondanks grote inzet van de brandweer mogen de woningen, winkels en de praktijk voor fysiotherapie in dit blok als verloren worden beschouwd.

De brand werd gemeld om 7.45 uur bij de meldkamer in Groningen. Al gauw werd duidelijk dat het om een grote brand ging. Diverse korpsen uit de regio werden opgeroepen om het korps van Stadskanaal te ondersteunen met blusvoertuigen en ander ondersteunend materiaal.

De brand ging gepaard met een sterke rookontwikkeling, die voor veel overlast zorgde. Voortdurend werd gemeten of er bijzondere concentraties gevaarlijke stoffen zijn vrijgekomen. Dit bleek niet het geval te zijn.

De brand was lastig te bestrijden omdat de brandhaard moeilijk te bereiken was, maar om 15.30 uur kon de brandweer uiteindelijk het sein 'brand meester' geven.

In verband met de rookoverlast is tijdens de brand extra zorg besteed aan de bewoners van de aanleunwoningen nabij de aangrenzende panden. Zij zijn geïnformeerd door hulpverleners en door de huismeester van het complex.

Een kat, die verstopt zat in een dakgoot van een van de brandende panden, kon door de brandweer uit zijn benarde positie worden gered.

De brand is bestreden door de korpsen van Stadskanaal, Ter Apel, Tweede Exloërmond, Veendam en Groningen. In totaal zijn er ongeveer 100 hulpverleners ingezet bij de bestrijding. De technische recherche van de Regiopolitie doet onderzoek naar de oorzaak.