Universiteit Twente

Dr. Jeroen Cornelissen benoemd tot hoogleraar Biomolecular Nanotechnology

Dr. J.J.L.M. Cornelissen (1972) is per 1 februari 2009 benoemd tot hoogleraar Biomolecular Nanotechnology aan de faculteit Technische Natuurwetenschappen van de Universiteit Twente. De nieuwe leerstoel focust zich op de analyse, herkenning, manipulatie en reparatie van biologische materialen, zoals DNA, eiwitten en cellen.

Jeroen Cornelissen is per 1 februari 2009 benoemd tot hoogleraar Biomolecular Nanotechnology aan de faculteit Technische Natuurwetenschappen. Het gaat om een 3TU leerstoel binnen het onderzoekinstituut MESA+. 3TU is een samenwerkingsverband tussen de TU Delft, TU Eindhoven en de Universiteit Twente.

Nanotechnologie komt veelvuldig voor in de natuur, waardoor onderzoekers een variëteit aan biomoleculaire componenten en technieken tot hun beschikking hebben die gebruikt worden voor nieuwe toepassingen. Met zijn nieuwe leerstoel wil Cornelissen een verband leggen tussen de bestaande kennis in de moleculaire synthese en de supramoleculaire chemie enerzijds en de functie van biomoleculen binnen en buiten de cel anderzijds. Op deze manier kan bijvoorbeeld de zelforganisatie van eiwitten gestuurd worden naar de vorming van functionele nanostructuren, terwijl tegelijkertijd inzicht wordt verkregen in de complexe processen die ten grondslag liggen aan deze spontane zelforganisatie. Deze inzichten zijn onder meer van belang voor nieuwe medicijnen, door een beter begrip van het mechanisme waarmee medicijnen ingrijpen op cellen.

CV

Jeroen Cornelissen studeerde scheikunde aan de Radboud Universiteit Nijmegen (RU). In 2001 promoveerde hij cum laude op zijn onderzoek naar chirale macromoleculaire systemen. Na een verblijf van ruim een jaar aan het IBM Almaden Research Center in de Verenigde Staten was hij vanaf 2002 verbonden aan het Institute for Molecules and Materials van de RU. Daar werkte hij als post-doc, assistent professor en associate professor. Zijn onderzoek is onder andere beloond met een Veni-beurs, een Vidi-beurs, de Beijerinck Premie voor Virologie en een prestigieuze European Young Investigators Award.

Contactpersoon voor de pers: Rianne Wanders, 053-4892721

Laatst gewijzigd op 29-01-2009 16:27:57 door Webmaster