29/01/2009 17:10

> De Schepper Campagnes

Delft, 29 januari 2009

Tijd rijp voor proton radiotherapie in Nederland

Mw.dr. Els Borst-Eilers, voorzitter Nederlandse Federatie Kankerpatiëntenorganisaties, schaart zich achter noodkreet kinderartsen en patiënten

Op de Nationale Conferentie Proton Radiotherapie, die professor Ignatz de Schepper organiseerde bij gelegenheid van zijn afscheid als hoogleraar stralingsfysica aan de TU Delft, sprak vandaag een ruime meerderheid van de aanwezigen zich uit voor het bouwen van protonenklinieken in Nederland. Waardoor iedereen die voor deze therapie in aanmerking komt, ook daadwerkelijk behandeld kan worden.

Proton radiotherapie is een voor Nederland nieuwe techniek bij de bestrijding van kanker, die inmiddels is doorgebroken in de VS en Duitsland. Bij de bestraling van tumoren is de schade aan omliggend weefsel beduidend minder dan bij gangbare röntgenstraling. Dit is met name van belang voor kinderen en de behandeling van tumoren in de nabijheid van gevoelige weefsels, zoals hersenen en ogen.

Mw.dr. Els Borst-Eilers acht de tijd weliswaar rijp voor Nederlandse protonklinieken, maar hamert er tegelijkertijd op dat met harde cijfers het theoretisch voordeel van protonen gestaafd moet worden. Mw. Gerrie Ligtenberg, adviseur pakket bij het College voor zorgverzekeringen, onderstreept die noodzaak, onder meer om haar advies richting Minister Klink half maart aanstaande beter te funderen. Borst doet daarnaast de suggestie dat meerdere partijen, zoals ook OCW en het Innovatieplatform, verantwoording moeten nemen voor de financiering.

In Nederland maken op dit moment drie consortia zich hard voor de bouw van Nederlandse protonenklinieken. Hoewel de plannen in theoretisch opzicht in een vergevorderd stadium zijn, is de financiering nog niet rond. Door de stijgende gezondheidszorgkosten spelen de kosten en de baten van nieuwe behandelingen zoals proton radiotherapie een steeds belangrijker rol in het beslissingsproces op overheidsniveau.

Professor Ignatz de Schepper kijkt positief terug op de dag: 'Mijn doel was het geven van wetenschapsvoorlichting aan betrokkenen. Naar mijn idee zijn we erin geslaagd een breed publiek te bereiken over wat proton radiotherapie is'.

Een foto van dit onderwerp is (rechtenvrij) beschikbaar op ANP Fotonet (www.anp-photo.com) en zichtbaar op www.perssupport.nl.





http://www.protonconferentie.nl