Gemeente Beek


Zilveren draagspeld voor Marietje Lahaij-Leenen

Beek, 28 januari 2009

Op woensdag 28 januari is mevrouw Lahaij-Leenen door de gemeente Beek onderscheiden. Zij ontving uit handen van burgemeester Cremers de Zilveren Draagspeld van de gemeente, voor de wezenlijke en belangrijke bijdrage die zij geleverd heeft aan het in kaart brengen van de geschiedenis van Beek.

Zilveren draagspeld voor Marietje Lahaij-Leenen

Foto: Jean Hamers.

Mevrouw M.H.P. Lahaij-Leenen (83) is vanaf 1975 tot heden actief lid van de Heemkunde vereniging. Zij is zeer actief bezig geweest met onderzoek naar de geschiedenis van Beek en met de oprichting en inrichting van het Heemkunde Museum. Zij heeft diverse artikelen geschreven die gepubliceerd zijn in de NuutsBaeker en schrijft sinds 1986 in het tijdschrift Becha. Bekend is zij geworden toen zij als lid van de redactie van Becha haar wandelingen beschreef door Beek. In de hele periode dat het tijdschrift Becha is uitgegeven is er slechts 1 keer geen artikel van mevrouw Lahaij-Leenen verschenen. Zij wandelde 88 keer door Beek en legde hierbij een geschatte afstand af van 250 kilometer. Haar artikelen vormden tevens de aanleiding om beeldbepalende panden in Beek te sieren met een plaquette, waarop de beschrijving van het gebouw staat. Tot vandaag levert zij als lid van de werkgroep geschiedenis nog informatie voor de redactie van het tijdschrift Becha. Zij was jarenlang afgevaardigde van het bestuur van de vereniging in het bestuur van Heemkunde zonder grenzen. Naast haar activiteiten in de Heemkunde organisatie is zij nog actief als secretaresse van het Platform Gehandicapten Beek.

De jarenlange inzet en geleverde prestaties van mw. Lahaij-Leenen zijn voor Beek van zeer hoge culturele en historische waarde. Mw. Lahaij-Leenen kan gezien worden als een vrouw die Beek meermalen verdienstelijk was op een wijze die uitstak boven het gevraagde.