FNV

29-1-2009

Vakbonden manen wereld tot actie

De internationale vakbeweging (IVVV) heeft een veelomvattend actieplan voor de economie gepresenteerd op het Wereld Economisch Forum in Davos. De ILO, de VN-organisatie voor arbeid, maakt bekend dat de werkloosheid dit jaar wereldwijd met 50 miljoen zal oplopen tot 230 miljoen mensen.

Ook het aantal werkende armen zal drastisch stijgen (met 200 miljoen tot 1,4 miljard mensen, of zo'n 45 procent van de werkende bevolking). Het IVVV waarschuwt voor een sociale tijdbom door de stijgende werkloosheid, huisuitzettingen en verminderde spaar- en pensioentegoeden. Dat alles als resultaat van jaren van deregulering en inhalige bedrijven, aldus het IVVV.

Geen vrolijke sfeer {Agnes_vanuit_Davos_tcm7-21651.jpg} FNV-voorzitter Agnes Jongerius is ook in Davos. Ze noemt de sfeer niet vrolijk. "Het lijkt erop dat de crisis zal verergeren. De wereldleiders moeten komen met maatregelen gericht op werkgelegenheid. Zowel voor behoud van zoveel mogelijk banen die nu onder druk staan, maar ook om creatief op zoek te gaan naar nieuwe banen. Mensen hebben recht op wereldleiders die zich niet alleen druk maken over het stutten van banken, maar zich juist nu met grote urgentie gaan inzetten voor werk en inkomen. Burgers verwachten van hun leiders inkomenszekerheid, ook voor niet-werkenden, waaronder gepensioneerden. Wat mij betreft helemaal terecht."

Internationale samenwerking Om de economie te herstellen dringt het IVVV aan op betere internationale coördinatie op de volgende punten:


- rentebeleid (met meer renteverlagingen in Europa)
- fiscale stimulansen om banen te behouden en creëren
- investeringen in infrastructuur
- een `Green New Deal' voor klimaatvriendelijke investeringen en banen
- acties om werknemers aan het werk te houden en te scholen
- verhoging van ww en andere uitkeringen
- uitgaven voor scholen, ziekenhuizen en zorg voor ouderen en kinderen
- maatregelen voor mensen met lage inkomens
- noodleningen van het IMF aan ontwikkelingslanden, zonder knellende voorwaarden
- extra ontwikkelingshulp om de millenniumdoelen te halen
- actie tegen de wereldvoedselcrisis

De ITUC vertegenwoordigt 168 miljoen werkers in 316 aangesloten vakbonden uit 157 landen.