Gemeente Alphen aan den Rijn


Alphen aan den Rijn maakt werk van dierenwelzijn

Wat doet de gemeente voor zwerfhonden en zwerfkatten? Wat gebeurt er met dieren bij een ramp? Wat moet iemand doen die gewonde ree vindt? De nota Dierenwelzijn, die begin 2007 door de gemeenteraad is vastgesteld, geeft hierop het antwoord. De nota maakt duidelijk welk beleid de gemeente wil voeren op het gebied van dierenwelzijn en hoe Alphen aan den Rijn het welzijn van dieren ook in de toekomst kan waarborgen. Preventie neemt daarbij een belangrijke plaats in.

Wethouder Robert Blom heeft dierenwelzijn in zijn pakket. Hij vindt dat de gemeente een taak heeft op dit gebied. In een sociale stad voelen mens en dier zich prettig. Daarbij is er in het regeerakkoord afgesproken dat er landelijk een nota Dierenwelzijn komt. Hieruit volgt dat elke gemeente aandacht dient te besteden aan dierenwelzijn.

Gezelschapsdieren en in het wild levende dieren De nota maakt onderscheid tussen het beleid voor gezelschapsdieren en het beleid voor in het wild levende dieren. Vanuit de wet heeft de gemeente verschillende verplichtingen voor deze twee soorten. Per soort wordt uitgelegd wat wettelijk moet en hoe Alphen aan den Rijn dit geregeld heeft. Het beleid voor productiedieren/landbouwhuisdieren en dierenwinkels/handelaren ligt bij het rijk. Er staat in deze nota daarom niets over deze soorten. De nota is tot stand gekomen is samenspraak met onder meer de Dierenbescherming Alphen aan den Rijn, Avifauna en het bestuur kinderboerderijen Alphen aan den Rijn.

"Geen tijgers in Alphen aan den Rijn" (20-1-2009) Nota dierenwelzijnsbeleid (PDF)
Artikel wethouder Robert Blom

Icoon get adobe reader Om een PDF-bestand te kunnen lezen heeft u de Acrobat Reader nodig. Bij de meeste mensen is dit standaard geïnstalleerd en opent het programma automatisch zodra u een PDF-bestand aanklikt. Mocht dit bij u niet het geval zijn, dan kunt u de Acrobat Reader gratis downloaden. Klik op het icoon en volg verder de instructies op uw beeldscherm.

© Gemeente

Alphen aan den Rijn

Stadhuisplein 1

2405 SH Alphen aan den Rijn

Tel: 0900 - 481 11 11

Fax: (0172) 46 55 64

gemeente@alphenaandenrijn.nl

Postbus 13, 2400 AA

Alphen aan den Rijn