VVD


29-1-2009

Veroordeelde pedofiel mag niet vrij rond lopen

VVD-woordvoerder Fred Teeven vindt het onverkoopbaar dat een man uit Hardenberg - die tot zes jaar celstraf is veroordeeld wegens kindermisbruik - nog steeds vrij rondloopt.

De man is na het vonnis nooit opgepakt, omdat de rechters niet het bevel tot gevangenneming uitgesproken hebben. Hierdoor kan hij pas de cel in als de Hoge Raad zich over de zaak heeft gebogen en het vonnis onherroepelijk is. Dat kan nog jaren duren.

Teeven: "Het is onvoorstelbaar dat een persoon, die door twee feitelijke rechterlijke colleges is veroordeeld wegens een ernstig zedenmisdrijf, vrij rondloopt in afwachting van een beslissing door de Hoge Raad in zijn zaak. Deze situatie is zeer bedreigend voor zijn slachtoffers, die het risico lopen hun belager op straat tegen te komen."

Op dit moment bestaan er juridische belemmeringen om een (nog niet onherroepelijk) veroordeelde eenvoudig vast te zetten, omdat eerst nieuwe feiten en omstandigheden bekend moeten zijn bij de rechter.

"Het moet eenvoudiger worden gemaakt om daders van gewelds- en zedendelicten vast te zetten. Na veroordelingen tot vier jaar of meer moeten ze automatisch gevangen worden gezet. Ook in afwachting van cassatie", aldus Teeven.

Fred Teeven dient daarom een motie in waarin hij de regering vraagt met wetgeving op dit gebied te komen.

29 januari 2009

Fred Teeven: f.teeven@tweedekamer.nl