Ministerie van Buitenlandse Zaken

Verhagen: Geen oooh meer voor vrouwelijke ambassadeurs

29 jan 2009 | `Er hoeft geen oooh meer door de zaal te gaan als er een vrouwelijke ambassadeur binnenkomt. Nu zijn 25 van de 150 ambassadeurs vrouw en hun aantal zal alleen maar stijgen de komende jaren. Niet omdat ze vrouw zijn, maar omdat ze kwalificeren.' Verhagen ontvangt boek van Schoemakers

Dat zei Minister Verhagen vanmiddag na de overhandiging van het eerste exemplaar van het boek `Op haar post - in gesprek met vrouwelijke topdiplomaten' door de auteur Irene Schoemakers. In dit boek worden de ervaringen van vrouwelijke Nederlandse ambassadeurs belicht. Zij vertellen over hun dagelijks leven in de diplomatie in alle uithoeken van de wereld.

Verschillenden van de geïnterviewden waren zelf aanwezig bij de uitreiking. Tanja van Gool, ambassadeur in Suriname, vertelt in het boek dat er wel verschillen zijn tussen mannelijke en vrouwelijke ambassadeurs. `Wij vallen terug op wie we zijn en niet op de status van onze functie.' Maar uiteindelijk staan alle ambassadeurs voor dezelfde uitdagingen en dezelfde taak: het opkomen voor de belangen van Nederland in het buitenland.

Volgens Verhagen is het te hopen dat er in de toekomst geen noodzaak meer zal zijn voor boeken als deze. Het is goed dat er aandacht aan dit onderwerp wordt besteed, vindt hij, maar eigenlijk zou het voor iedereen volkomen normaal moeten zijn dat mannen en vrouwen zich beiden evengoed kwalificeren voor een diplomatieke topfunctie.
* Ministerie van Buitenlandse Zaken

* Bezuidenhoutseweg 67

* Postbus 20061

* 2500 EB Den Haag

* Tel.: 070-3 486 486

* Fax: 070-3 484 848

* Internet: www.minbuza.nl