Gemeente Rotterdam

Collegevergadering van 27 januari, gemeente Rotterdam

Burgemeester

1. (27-01) Het college van B en W stelt op maandag 2 februari 2009 van 16.30 tot 18.30 uur de Burgerzaal van het Stadhuis beschikbaar voor een receptie ter gelegenheid van het Chinees Nieuwjaar. Het is een netwerkbijeenkomst voor het Nederlandse en Chinese bedrijfsleven in Nederland, georganiseerd door organisaties die betrokken zijn bij handel met China, zoals het Rotterdam Commercial Representative Office (RCRO), het Nederlands Centrum voor Handelsbevordering (NCH) en de KvK's. Wethouder Mark Harbers (economie, haven en milieu) zal als gastheer optreden.

2. (27-01) Het college van B en W heeft prof. Dr. P. E. W. M. Tops de opdracht gegeven voor de evaluatie van het instrument stadsmarinier. De heer Tops is hoogleraar bestuurskunde aan de Universiteit van Tilburg en lid van het College van Bestuur van de politieacademie. Hij heeft eerder onderzoek gedaan naar het veiligheidsbeleid in Rotterdam, gepubliceerd in het boek 'Regimeverandering in Rotterdam'. Het College heeft de gemeenteraad toegezegd de evaluatie voor de zomer van 2009 gereed te hebben.

3. (27-01) Het College heeft de rapportage hot spotaanpak vastgesteld en stelt deze ter beschikking van de raad. Het onderzoek richt zich op de fysieke, sociale en economische aanpak van hot spots. Het gaat om negen, in 2002 benoemde hot spots van de deelgemeenten Charlois, Delfshaven en Feijenoord voor de periode 2001 tot en met 2007.

Wethouder Haven, Economie en Milieu

1. (27-01) Het College van B en W heeft besloten tot een technische wijziging van het Besluit aanwijzing toezichthouders Havenbeveiligingswet 2008 en het Besluit aanwijzing toezichthoudende ambtenaren Wet milieubeheer. De wijziging is noodzakelijk in verband met per 1 januari 2009 vervallen Besluit opsporingsambtenaar divisie Rotterdam Port Authority van het Havenbedrijf Rotterdam N.V.

2. (27-01) Het college heeft ingestemd met de concept uitwerking van de Autovrije Zondag/City Lounge 2009. De Autovrije Zondag/City lounge 2009 op zondag 20 september 2009 zal worden gecombineerd met twee Your World evenementen; het outdoor sportevenement City Games en het skate evenement Mind the Gap dat aansluit bij City Games. Hiernaast zullen diverse promotionele acties worden georganiseerd ter stimulering van het gebruik van P+R locaties, openbaar vervoer en het fietsgebruik. Tijdens de Autovrije Zondag/City lounge 2009 zal het centrum van Rotterdam worden afgesloten, ter hoogte van de Coolsingel en de Schiedamse Dijk. Ondernemers krijgen de ruimte om in overleg met de organisatoren van het evenement eigen activiteiten te organiseren die aansluiten bij het thema. De commissie Economie, Sociale zaken, Haven, Milieu en Vervoer (ESMV) zal definitief besluiten over de concept uitwerking.

Wethouder Wonen en Ruimtelijke Ordening

1. (27-01) Het college heeft het verzoek van de Bewoners Organisatie Vreewijk om een financiële bijdrage voor de nieuwe wijkcorporatie Vreewijk op te richten afgewezen.

2. (27-01) Het college heeft besloten de aanvraag van een bedrijf aan de Statenweg om planschadevergoeding wegens misgelopen huurinkomsten af te wijzen.

3. (27-01) Het college heeft ingestemd met het ontwerpbestemmingsplan "Ommoord buiten de ring" en besloten het plan voor een periode van zes weken ter inzage te leggen. Het plangebied ligt in het noordoosten van Rotterdam in de deelgemeente Prins Alexander, ten noorden van de Rijksweg A20 en ten zuiden en oosten van de Rotte. De oostgrens wordt gevormd door de Capelseweg, het Schout Bontebalpad, de President Wilsonweg en het President Wilsonpad. Het plan is overwegend behoudend en gedetailleerd van karakter.

4. (27-01) Het college heeft de Visie 'Binden en verleiden (2008)' voor het Oude Westen vastgesteld. De visie is met het college, de centrumraad en de woningbouwcorporatie Woonstad Rotterdam opgesteld in samenwerking met maatschappelijke organisaties en bewoners. De kernboodschap van 'Binden en verleiden' is het Oude Westen aantrekkelijker maken voor huidige en nieuwe bewoners en ondernemers, die houden van een klein kosmopolitisch woonmilieu met een jonge, ambitieuze cultuur. Door te investeren in projecten op het gebied van wonen, veiligheid, welzijn en ondernemen probeert de gemeente en de woningbouwcorporatie hen te binden. Het uitgangpunt is dat het authentieke, eigen karakter van Het Oude Westen behouden blijft en wordt versterkt.

5. (27-01) Het college heeft mevrouw dr. M. Steenhuis aan de raad voorgedragen als voorzitter van de Commissie voor Welstand en Monumenten voor een eerste termijn van drie jaar. Mevrouw Steenhuis is sinds 20 september 2007, als architectuurhistoricus, lid van deze commissie.

Wethouder Jeugd, Gezin en Onderwijs

1. (27-01) Het college heeft het jaarverslag Leerplicht over het schooljaar 2007-2008 vastgesteld en dit de raad ter kennisgeving aangeboden. In het jaarverslag staan de resultaten van het gevoerde leerplichtbeleid.

Wethouder Volksgezondheid, Welzijn en Maatschappelijke Opvang

1. (27-01) Het college van B en W is akkoord gegaan met het raadsvoorstel om de Verordening langdurigheidstoeslag Rotterdam 2009 vast te stellen. De langdurigheidstoeslag is ingesteld bij de invoering van de Wet Werk en Bijstand (WWB) dat een aanvulling is op het inkomen voor personen die langdurig afhankelijk zijn van een laag inkomen. Degenen die aanspraak mochten maken op deze toeslag in de oude situatie, dus voor de decentralisatie, moesten tussen 23 en 65 jaar oud zijn, vijf jaar lang leven van een inkomen op bijstandsniveau en voldoende inspanningen hebben verricht om werk te vinden. Deze strikte afbakening zorgde voor onrechtvaardigheid en leidde tot rechterlijke uitspraken. Met de nieuwe verordening wordt uitvoering gegeven aan de opdracht die door het Rijk aan de gemeenten is opgelegd als gevolg van de decentralisatie van de langdurigheidstoeslag. Het raadsvoorstel wordt nog voorgelegd aan de gemeenteraad.

Wethouder Financiën, Sport en Buitenruimte

1. (27-01) Het college heeft de reactie op het initiatiefvoorstel van Leefbaar Rotterdam over de inrichting en het gebruik van het Schouwburgplein vastgesteld.

Wethouder Verkeer, Vervoer en Organisatie

1. (27-01) Het college heeft conform het advies van de Algemene Bezwaarschriftencommissie besloten de bezwaren op een besluit om geen onkosten te vergoeden ongegrond te verklaren en zal het bestreden besluit handhaven.

2. (27-01) Het college heeft kennis genomen van de uitgangspunten van de VAT-methodiek voor de dienst Stedenbouw en Volkshuisvesting. VAT staat voor Voorbereiding, Advies en Toezicht.

Wethouder Participatie en Cultuur

1. (27-01) Het college heeft een reactie vastgesteld op het advies van Economic Development Board Rotterdam (EDBR). Het advies vloeit voort uit de conferentie Economic power of Diversity: Role models in Education en Career.

Schriftelijke vragen

Het college heeft de beantwoording vastgesteld van de schriftelijke vragen van:

· het raadslid A.Yildirim (CDA) over behoud van ID-banen en de financiering daarvan.

· de raadsleden M.G.J. van Muijen (PvdA) en Z. Baran (PvdA) over gebruiksvriendelijker registratie DOSA.