Gemeente Graafstroom


Gemeentebesturen bereiden besluitvorming fusie voor

Gezamenlijk persbericht gemeenten Nieuw-Lekkerland, Graafstroom, Liesveld

GROOT-AMMERS De burgemeesters en plaatsvervangend gemeenteraadvoorzitters van Graafstroom, Nieuw-Lekkerland en Liesveld hebben in rapport Verbonden bewegen de intentie uitgesproken bestuurlijk te willen fuseren. De samenvoeging van de drie gemeenten op 1 januari 2013 moet in juni 2009 definitief worden door een fusiebesluit van de drie afzonderlijke gemeenteraden. Het intentievoorstel dat deze week is voorbereid en het tijdpad schetst, staat op de agenda van de drie gemeenteraden voor de vergaderingen in medio februari.

De drie burgemeesters en plaatsvervangend raadsvoorzitters hebben als voorbereidend beraad namens de seniorenconventen van de drie gemeenteraden het tijdpad geschetst in het rapport Verbonden bewegen. Tot het moment dat de drie gemeenteraden een besluit in juni kunnen nemen, moet er veel gebeuren. Er moeten onderzoeken komen naar de financiën van de gemeenten, de voorwaarden moeten goed worden besproken en de gevolgen van een bestuurlijke fusie moeten in kaart worden gebracht. Daarom gaat het voorstel van nu nog niet verder dan een voornemen.

De kans dat het daadwerkelijk tot een samenvoeging komt is groot. De burgemeesters en plaatsvervangend raadvoorzitters van de drie gemeenten schreven het voorstel met de grote kennis die zij hebben van de gevoelens, meningen en standpunten die leven binnen de drie gemeenteraden.

De gemeenten vormen per 1 juli al De Waard: één ambtelijke organisatie die drie gemeentebesturen en gemeenten gaat bedienen. Deze organisatie is zo ontworpen dat altijd rekening is gehouden met een bestuurlijke fusie. In het besluit De Waard te vormen, stond ook een onderzoek opgenomen naar de beste bestuursvorm voor de drie gemeenten. Het is zaak een sterkere bestuurlijke en maatschappelijke partner te worden op gebieden die voor inwoners en gebied belangrijk zijn, zoals voorzieningen, bedrijvigheid, economie, toerisme, woningbouw. Ook liggen er belangrijke strategische opgaven tot behoud en versterking van de identiteit van het buitengebied, ruimtelijke ontwikkelingen, omgangsvorm met het Groene Hart. Bestuurlijk is in regionaal verband een sterkere rolvervulling waar te maken. In belang van bedrijven en burgers.

Met het intentievoorstel van deze week gaan de onderzoeken van start en worden opgedane onderzoeksbevindingen door de burgemeesters en plaatsvervangend gemeenteraadvoorzitters officieel bekrachtigd.


* PB Gemeenten bereiden besluitvorming fusie voor.pdf (98.08 KB)