ABVAKABO FNV

Geen indexatie pensioenen ABP en PGGM in 2009

Vandaag (29 januari 2009) hebben de pensioenfondsen ABP en PGGM hun cijfers over het vierde kwartaal van 2008 bekendgemaakt. Bij ABP was de dekkingsgraad op 31 december 90%, bij PGGM 92%. Dit betekent dat er bij beide pensioenfondsen sprake is van een dekkingstekort. De uitbetaling van pensioenen is niet in gevaar.

In het laatste kwartaal van 2008 is de dekkingsgraad van ABP gedaald van 118% naar 90 %. Bij PGGM is de dekkingsgraad gedaald van 125% naar 92%. Deze daling wordt voor het grootste deel veroorzaakt door de dalende rente. Het beleggingsrendement van ABP in deze periode was
-11,5%, PGGM had een beleggingsrendement van -13,1%. Dit zijn weliswaar verliezen, maar de financiële markten hebben in dezelfde periode veel grotere verliezen geleden. Hieruit blijkt dat beleggingsrisico's in redelijke mate waren afgedekt en dat de verliezen in de hand zijn gehouden.
Omdat er sprake is van een dekkingstekort zijn ABP en PGGM verplicht om uiterlijk 31 maart 2009 een herstelplan in te dienden bij De Nederlandsche Bank. Dit plan moet ervoor zorgen dat het dekkingstekort binnen drie jaar is weggewerkt en dat de vermogenspositie zich binnen 15 jaar weer op het niveau is dat de Pensioenwet vereist. ABP zal hierbij van haar lange termijnaanpak uit blijven gaan.

De uitbetaling van de pensioenen is niet in gevaar, ABP en PGGM hebben voldoende vermogen om zorg te dragen voor de uitbetaling van de rechten die worden opgebouwd.
In december 2008 heeft het bestuur van het ABP besloten om de pensioenen van zijn deelnemers niet te indexeren als gevolg van de lage dekkingsgraad. De uitkering van gepensioneerden blijft daarmee in 2009 gelijk aan het niveau van 2008. Het ABP heeft nadrukkelijk de ambitie om pensioenen de loonontwikkeling te laten volgen, maar volgens ABP laat de financiële situatie indexeren op dit moment niet toe.

Ook het bestuur van PGGM heeft als gevolg van de onrust op de financiële markten noodgedwongen besloten de pensioenen van zijn deelnemers niet te indexeren. Beide fondsen zullen naar aanleiding van de herstelplannen kijken of er aanleiding is eventueel een nader besluit te nemen.
ABVAKABO FNV is van mening dat herstel binnen de pensioenfondsen mogelijk is, mits hiervoor voldoende tijd wordt geboden, zodat er geen rigoureuze ingrepen plaats hoeven te vinden. Ook vindt ABVAKABO FNV dat het nodig is binnen de herstelplannen goed te kijken naar mogelijkheden om tijdens de periode van herstel structureel of incidenteel de pensioenen te indexeren.