Partij van de Arbeid

'Veelplegers bouwfraude uitsluiten van aanbestedingen'

29-01-2009 06:18

Bouwbedrijven die voor de tweede keer worden betrapt op het overtreden van de mededingingswet moeten worden uitgesloten van aanbestedingen. Dat zegt PvdA-kamerlid Staf Depla in reactie op berichten over nieuwe vermeende gevallen van bouwfraude in Limburg.

Volgens Depla moeten bedrijven die zo brutaal zijn om voor de tweede keer mededingingsfraude te plegen op een openbare veelplegerslijst worden gezet. Opdrachtgevers mogen deze bedrijven dan uitsluiten bij een aanbesteding.

'Bouwbedrijven die weer de fout in gaan moeten op de blaren zitten. Samenspannen om bouwopdrachten binnen te krijgen jaagt burgers, bedrijven en overheden op hogere kosten als ze iets willen bouwen. Bovendien is omkoping een ernstig misdrijf', aldus Depla.

Ook wil het Depla directeuren die hun onderneming gebruiken voor criminele activiteiten, zoals in dit geval het omkopen van ambtenaren, tijdelijk het recht ontnemen om een bedrijf te leiden. Dit naar analogie van aanbevelingen van de Tweede Kamer werkgroep onderwereld bovenwereld.

Depla heeft hierover samen met zijn PvdA-collega's Heerts en Vos kamervragen gesteld aan de minister van Economische Zaken en de minister van Justitie:


1. Klopt het bericht dat de NMA en justitie in Limburg bouwbedrijven verdenken van mededingingsfraude en omkopen en corruptie? (NRC 29 januari)


2. Klopt dat er ook bedrijven bij betrokken zijn die al eerder gestraft zijn voor mededingingsfraude?


3. Deelt u onze opvatting dat opdrachtgevers veelplegers van mededingingsfraude mogen uitsluiten van aanbestedingen?


4. Zo ja , is dan het plaatsen van bedrijven, die voor de tweede keer betrapt zijn op mededingingsfraude, op een openbare veelplegerslijst hiervoor een goede aanpak?


5. Klopt het dat een van de verdachte bedrijven ook verdacht wordt van corruptie en het omkopen van ambtenaren?


6. Deelt de Minister van Justitie onze opvatting dat directeuren van ondernemingen die herhaaldelijk deze onderneming gebruiken om criminele activiteiten te ondernemen ook als straf opgelegd zouden moeten kunnen krijgen dat hen het recht ontnomen wordt om (tijdelijk) een onderneming te leiden, dit in analogie met de aanbeveling van de Tweede Kamer werkgroep onderwereld bovenwereld? Zo ja moet hiervoor de wet worden aangepast? Zo nee waarom niet.