Socialistische Partij Rotterdam

Problemen OV-chipkaart mogen reizigers niet duperen

14-01-2009 * De SP voorziet grote problemen als 29 januari de strippenkaart verdwijnt in de Rotterdamse metro. Pas 35 procent van de reizigers is overgestapt op de OV-chipkaart, veel studenten dreigen de kaart niet bijtijds in huis te hebben en ook bij het in- en uitchecken gaat nog veel mis. De SP zal er morgen bij wethouder Baljeu op aandringen de strippenkaart niet uit de metro te weren als niet eerst alle problemen zijn opgelost.

SP-raadslid Leo de Kleijn: "De SP-fractie zal aan het college een compleet overzicht vragen van de stand van zaken. Het college moet volgende week afdoende aan kunnen tonen dat het afschaffen van de strippenkaart niet ten koste gaat van de reizigers."

Over twee weken moeten alle metroreizigers in het bezit zijn van de OV-chipkaart. Om dat voor elkaar te krijgen moeten nog tienduizenden aanvragen voor de kaart verwerkt worden door de RET.

Veel Rotterdamse ouderen zijn al wel overgestapt, omdat het hebben van een OV-chipkaart verplicht is voor het gratis reizen boven de 65 jaar. Studenten hebben echter nog niet allemaal hun kaart binnen, ondanks bijtijdse aanvragen.

Tot slot gaat er nog veel mis bij het in- en uitchecken met de kaart. Liefst 200.000 keer ging het mis sinds de invoering, en betaalden reizigers niet het ritbedrag maar de 4 euro borg. Het geld moet zelf bij de RET worden teruggevraagd. De Kleijn: "De problemen met de chipkaart moeten eerst worden opgelost voordat de strippenkaart definitief uit de metro kan worden geweerd."