Gemeente Utrecht


2009 SCHRIFTELIJKE VRAGEN


Vragen van mevrouw drs. E.M.J. Schell

(ingekomen 29 januari 2009)


Op 26 januari jl heeft de VVD fractie kennis genomen van het persbericht van het college over de spectaculaire daling van het aantal bijstandgerechtigden in 2008. Met 7,9% laat Utrecht de sterkste daling zien ten opzichte van de drie andere grote steden. Het aantal Utrechtse bijstandsuitkeringen daalde in 2008 met ruim vijfhonderd tot 6.300. De gemiddelde daling van de vier grote steden in 2008 is 5,3%.
Wethouder Spit wijdt in het persbericht trots uit over de behaalde successen en noemt vooral 'Werk loont' en de loonkostensubsidiebanen als reden van de scherpe daling.

Het verbaast de VVD fractie dat de wethouder goede sier probeert te maken met deze daling. Zeker aangezien de wethouder in december nog de raad informeerde over een forse overschrijding van de re-integratiemiddelen; Veel te laat greep de wethouder namelijk in, toen zij ontdekte dat er sprake was van een te hoge toestroom in de 'Vangnetbanen'. Hierdoor zijn ongepland de volledige reserves gebruikt die zijn ontstaan sinds de invoering van de Wet Werk en Bijstand. Bij continueren van het huidige re-integratie instrumentarium zouden reeds in 2010 zeer grote tekorten kunnen ontstaan.

Door deze misser zijn er in 2008 niet de geplande 125 Vangnetsubsidies verstrekt, maar in plaats daarvan 637 stuks. Dat is een verschil van 507 banen. Aangezien de bijstandsgerechtigden die een Vangnetbaan accepteren tijdelijk uitstromen uit de bijstand, blijft er van de spectaculaire daling niets meer over.

Dit brengt de VVD fractie tot de volgende vragen:

1. Begrijpt het college de verbazing van de VVD fractie over de hierboven beschreven situatie?
2. Zo ja, is het college het dan met de VVD eens dat er een nuancering van het op 26 januari jl uitgegeven persbericht dient plaats te vinden?
3. Wil het college de raad in kennis te stellen van de cijfers van de uitstroom uit de bijstand, wanneer er niet meer dan 125 Vangnetsubsidies zouden zijn verstrekt?
4. Geeft u ook op 26 januari 2010 de stand van zaken rond de uitstroom uit de bijstand in een persbericht weer? Kunt u dit toezeggen?
5. Is het college het met de VVD fractie eens dat het verstrekken van een loonkosten subsidie de werkloze in een tijdelijke gesubsidieerde arbeidssituatie parkeert, waarvan de kans op definitieve uitstroom onbekend is en derhalve dergelijke positieve berichtgeving in de media niet rechtvaardigt?


---- --