Media alert

Nederlanders te goed van vertrouwen met veiligheid digitale identiteit ~ Sincerus Consultancy roept op tot waakzaamheid rond informatiebeveiliging ~

Zwolle, 29 januari 2009 - Maar weinig Nederlanders maken zich zorgen over hun veiligheid wanneer zij online winkelen of bankieren. Binnen Europa is de bezorgdheid van consumenten tijdens het online winkelen groter. De Duitsers maken zich de meeste zorgen over mogelijke dreigingen.

Deze nogal nonchalante houding van de Nederlanders is volkomen onterecht. Ook een land als Nederland heeft namelijk een groot aantal malware dropsites die data van geïnfecteerde computers steelt. Naast geïnfecteerde websites, USB-sticks met wormpjes, MP3-spelers inclusief virus en e-mails met trojan horses, wordt er ook op grote schaal misbruik gemaakt van ongepatchte systemen in Nederland. Hierbij krijgen kwaadwillenden ongemerkt toegang tot een geïnfecteerde computer en bemachtigen zo persoonlijke gegevens. Op deze manier kan het gebeuren dat creditcardgegevens ontvreemd worden of dat op andermans naam, en rekening, online aankopen worden gedaan.

De oorsprong van deze dreigingen ligt in het feit dat het gebruikersgemak van internet en elektronisch shoppen de afgelopen jaren meer aandacht heeft gekregen dan de bijbehorende beveiligingsmechanismen. Het meer verantwoordelijk stellen van internet service providers bij het voorlichten van hun klanten kan een oplossing zijn, evenals regelgeving die online dienstenaanbieders verplicht misbruik te melden. Sincerus Consultancy is echter van mening dat bewustzijn bij zowel organisaties als consumenten de basis voor alles is. Hoe kan het bewustzijn van organisaties en consumenten worden verbeterd?

Bert Heitink, algemeen directeur bij Sincerus Consultancy: "Omdat identiteitsdiefstal veel kwaad kan aanrichten, kan het een desastreuze impact hebben op het imago van online winkels. Dit heeft vervolgens vaak zijn weerslag op bezoekcijfers en bedrijfsresultaten. Het proactief beveiligen van informatie zou binnen iedere onderneming en binnen ieder huishouden een eerste prioriteit moeten zijn. Nederlandse organisaties en consumenten moeten daarnaast zelf alerter worden op veiligheidsrisico's in plaats van blind te varen op tools. Door waakzaam te zijn en blijven kunnen veel problemen worden voorkomen."

(315 woorden)

NOOT VOOR DE REDACTIE

Over Sincerus Consultancy
Sincerus Consultancy is een onafhankelijk consultancybedrijf op het gebied van informatiebeveiliging. De consultants van Sincerus helpen organisaties, ongeacht hun schaalgrootte of technische infrastructuur, bij het implementeren en borgen van het gewenste niveau van beveiliging door middel van analyses, advies, training en begeleiding. Daarbij gaat veel aandacht uit naar de menselijke factor, die vaak een cruciale rol speelt bij het ontstaan van beveiligingsincidenten. Sincerus Consultancy is volledig onafhankelijk en combineert diepgaande vakinhoudelijke expertise met een no-nonsense cultuur en korte organisatorische lijnen. Analyses en adviezen zijn daardoor altijd kort, krachtig, objectief en helder. Bezoek