Provincie Zuid-Holland

provincie zuid holland
Vergadering gedeputeerde staten 27 januari 2009

VERGADERING GEDEPUTEERDE STATEN 27 JANUARI 2009

Dit is een populaire samenvatting van een selectie van onderwerpen uit de vergadering van Gedeputeerde Staten (GS) van 27 januari 2009. De vastgestelde besluitenlijst van deze GS-vergadering wordt één week na de vergadering op www.zuid-holland.nl gepubliceerd. De al gepubliceerde besluitenlijsten en agenda's van de GS-vergadering vindt u ook op deze website onder Stateninformatie.

Bescherming van landbouwgrond tegen ganzen
Landbouwgrond moet beschermd worden tegen schade die ganzen aanbrengen. Tijdens het verjagen van de ganzen is het effectief om enkele dieren af te schieten. Dat antwoorden GS op vragen van statenlid Van Viegen van de Partij voor de Dieren. GS baseren zich op het Beleidskader Faunabeheer van het rijk. Onder verwijzing naar het ministerie van Justitie en het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit betogen GS verder dat doding met koolzuurgas een acceptabele methode. De PvdD is van mening dat het niet humaan is dieren met dit gas te doden.

De volledige beantwoording van de Statenvragen onder nummer 2221 is binnen een week na vaststelling te vinden bij Stateninformatie.

Rotonde in Bergambacht
Statenlid Van der Nat (SP) wil van Gedeputeerde Staten weten welke afwegingen gemaakt worden bij het al dan niet aanleggen van een rotonde in een provinciale weg. Dit naar aanleiding van een artikel in het AD over het afwijzen van een financiële bijdrage van de provincie aan de rotonde Ammerstol in Bergambacht. Gedeputeerde Staten antwoorden dat bij keuze voor het wel of niet aanleggen van een rotonde gekeken wordt naar verkeersveiligheid en doorstroming. Daarnaast wordt gekeken naar ruimte die beschikbaar is om de rotonde aan te leggen. In het geval van de rotonde Ammerstol in Bergambacht speelt mee dat de gemeente op korte afstand van deze rotonde nog een andere rotonde wil voor de ontsluiting van het bedrijventerrein Dijklaan-Oost. De provincie vindt twee nieuwe rotondes op een kleine afstand van elkaar niet wenselijk, omdat het de doorstroming van het verkeer belemmert. De gemeente en de provincie hebben afgesproken dat via een parallelweg en één nieuwe rotonde zowel het bedrijventerrein als Ammerstol ontsloten kunnen worden. Samen onderzoeken zij nog wat de beste plek is voor de rotonde in de provinciale weg.

De volledige beantwoording van de Statenvragen onder nummer 2229 is binnen een week na vaststelling te vinden bij Stateninformatie.

Versnelde aanleg recreatiegebied in Dordrecht
Het geplande recreatiegebied in de Louisa- en Cannemanspolder in Dordrecht kan versneld worden aangelegd, doordat Gedeputeerde Staten een verklaring van geen bezwaar hebben afgegeven. Dit gebied van 75 hectare wordt geheel toegankelijk voor wandelaars, fietsers en ruiters. Staatsbosbeheer gaat het toekomstige recreatiegebied beheren. De Dienst Landelijk Gebied heeft onderzoek gedaan naar deelgebieden die versneld zouden kunnen worden uitgevoerd. De gemeente Dordrecht heeft haar voorkeur uitgesproken voor de Louisa- en Cannemanspolder. Maar de nieuwe recreatieve functie is in strijd met het huidige bestemmingsplan. Vooruitlopend op de ontwikkeling van het bestemmingsplan "Nieuwe Dordtse Biesbosch" hebben Gedeputeerde Staten dus besloten een verklaring van geen bezwaar te verlenen. Hierdoor kan dit inrichtingsplan versneld worden uitgevoerd.

Subsidie
Het College van Gedeputeerde Staten heeft de volgende subsidies verleend:

De gemeente Strijen ¤ 105,000,00 voor het project Restauratie publiiek toegankelijk Luchtwachttoren Strijensas. Het Intergemeentelijk Samenwerkingsorgaan Midden Holland (ISMH) te Gouda ¤ 38.403,00 voor Samenwerken in aanpak wachtlijsten jeugdzorg. Waterbus B.V. ¤ 546.469,36 voor het project 'Fiets op de Waterbus'. Dienst Landelijk Gebied (DLG) ¤ 149.762,00 voor het opstellen van hhet Definitief Ontwerp voor de aanleg van de Spoortunnel in het Balijbos in de gemeente Pijnacker - Nootdorp. Dienst Landelijk Gebied (DLG) ¤ 159.222,00 voor het opstellen van hhet Definitief Ontwerp voor de aanleg van de Spoortunnel in het Balijbos, deelbestek 2006, delen I Nieuwkoopseweg tot Spoortunnel, deel II van Spoortunnel tot Noordweg, en de tunnel Noordweg in de gemeente Pijnacker -Nootdorp.