Technische Universiteit Delft

Onderzoekers en woningcorporaties slaan handen ineen

Woningkwaliteit 2020: Kennisontwikkeling voor een duurzame energietransitie in woningvoorraad

Per 1 januari 2009 zijn Onderzoeksinstituut OTB en de faculteit Bouwkunde van de TU Delft gestart met het onderzoeksprogramma Woningkwaliteit 2020 (WK2020). Hierin staat de energiebesparing in de woningvoorraad centraal. Doel is de ontwikkeling van wetenschappelijk onderbouwde en praktisch bruikbare kennis voor grootschalige verbeteringen in de energieprestaties van de woningvoorraad. Veel corporaties hebben inmiddels hun ambities en beleid voor duurzaamheid en energiebesparing geformuleerd. Nu is er behoefte aan inzicht hoe dit beleid in de praktijk kan worden gebracht. Belangrijk onderdeel is daarom een praktijkprogramma waarin wordt samengewerkt met een grote groep woningcorporaties en de koepelorganisatie Aedes.

Het kabinet heeft energiebesparing en inzet van duurzame energie hoog op de prioriteitenlijst staan. De reden voor dit ambitieuze streven is niet alleen de klimaatverandering, maar ook de eindigheid van de fossiele brandstoffen, de afhankelijkheid van andere landen en de stijgende prijzen van energie. Het doel is om in 2020 een afname van 30% CO2 te hebben gerealiseerd en een vergroting van het aandeel duurzame energie tot 20%. Er ontbreekt nog veel fundamentele en praktische kennis over hoe deze doelen in de praktijk gerealiseerd kunnen worden. Hierbij zijn een verbetering van de integrale milieuprestaties van de woningen, een gezond binnenmilieu en een goed wooncomfort essentiële randvoorwaarden. Tevens is het noodzakelijk om de woningvoorraad nu grootscheeps aan te pakken en ervoor te zorgen dat de bouwsector en woningeigenaren werkelijk in beweging komen.

In het onderzoeksprogramma Woningkwaliteit 2020 worden zowel huur- als koopwoningen meegenomen. Nieuw te bouwen woningen bieden wel de beste mogelijkheden voor energiebesparing, maar met een jaarlijkse nieuwbouwproductie van 1% van de bestaande voorraad zal de energiewinst vooral in de bestaande woningvoorraad moeten worden gerealiseerd. Het onderzoek schenkt onder meer aandacht aan de effecten van nieuwe technologieën. Wat dragen deze bij aan de vermindering van energieverbruik en milieubelasting, de verbetering van binnenmilieu en de verhoging van wooncomfort? Er wordt veel aandacht besteed aan de positie van de bewoner omdat hun gedrag van grote invloed is op het werkelijke energieverbruik.

Naast het onderzoek is ook kennisoverdracht van groot belang. Er worden symposia en discussiebijeenkomsten georganiseerd. Aan het programma wordt gewerkt door onderzoekers van het Onderzoeksinstituut OTB en de Faculteit Bouwkunde van de TU Delft. Het Onderzoeksinstituut OTB is penvoerder en hoofdaannemer van het programma. Er wordt nog overgelegd met verschillende partijen, zoals brancheorganisaties uit de bouwsector, energiebedrijven en de overheid over participatie en medefinanciering van het programma.

Per 1 januari is de samenwerking met de corporaties van start gegaan. Hiermee zijn afspraken gemaakt voor de deelname gedurende een periode van vier jaar. De woningcorporaties Vivare, Vidomes, Ymere, Portaal, Rochdale, PWS Rotterdam, Woonbron, de Alliantie, Haag Wonen, Oost Flevoland Woondiensten, Woongroep Twente, Staedion en Aedes, de koepelorganisatie van woningcorporaties, hebben al aangegeven deel te nemen. Een aantal andere corporaties is nog in beraad. Het blijft voor corporaties mogelijk om tot het consortium toe te treden. Deelnemende corporaties betalen een jaarbijdrage, waarbij kleine corporatie een aanzienlijke kleinere bijdrage betalen.

Initiatiefnemers zijn prof. Henk Visscher (Onderzoeksinstituut OTB) en prof. Anke van Hal (Bouwkunde) van de TU Delft.

Meer informatie is (binnenkort) te vinden op de website: www.woningkwaliteit2020.tudelft.nl

Noot aan de redactie/