Ingezonden persbericht


Persbericht
Datum: 28 januari 2009
Nr.

Start Fhealinc Brabant: unieke samenwerking voeding en gezondheid

Tijdens een drukbezocht seminar in het Stedelijk Museum 's-Hertogenbosch is op woensdag 28 januari jl. Fhealinc gepresenteerd. Fhealinc staat voor Food & Health Innovation Challenge en is een innovatieproject van vijf organisaties: het Jeroen Bosch Ziekenhuis, Hogeschool HAS Den Bosch, de Avans Hogeschool, ZLTO en de gemeente 's-Hertogenbosch.

De ambitie van Fhealinc is om in 's-Hertogenbosch een kennis- en innovatiecentrum op het snijvlak van voeding en gezondheid te creëren, waarvan zowel de initiatiefnemers als het bedrijfsleven gaan profiteren. Het centrale doel is de ontwikkeling van nieuwe producten op het grensvlak van voeding en gezondheid. Daarbij gaat het om thema's als leefstijl en overgewicht, voeding en afweersysteem, voedselallergieën, voeding voor oncologiepatiënten en de MRSA-bacterie.

Antwoorden vinden
Fhealinc speelt in op een aantal grote maatschappelijke problemen. Zo is in de laatste zeven jaar het aantal mensen met overgewicht verdrievoudigd, wordt verwacht dat over twintig jaar het aantal mensen met diabetes met 70% is gestegen en is gedurende de laatste 25 jaar het aantal voedselallergieën verdubbeld. Voor het vinden van antwoorden op deze uitdagingen zijn nieuwe combinaties van expertises nodig, die Fhealinc bij elkaar brengt.

Gericht op toepassingen
Het project is uniek in Nederland: het richt zich niet zoals universiteiten op fundamenteel wetenschappelijk onderzoek, maar op nieuwe toepassingen. Daarnaast slaat het een brug tussen de agrofood-sector en de medische sector. Nergens in Nederland vindt gebundeld toegepast onderzoek op dit terrein plaats. Het project stelt zich ten doel om binnen drie jaar vijftien innovatieve projecten te starten en kent een totale begroting van zo'n E 1,7 miljoen.

Buren
Fhealinc speelt zich af rond de locatie Willemspoort in 's-Hertogenbosch. De initiatiefnemers zijn in de nabije toekomst elkaars buren op deze locatie. Willemspoort ontwikkelt zich tussen nu en 2015 tot de nieuwe westelijke stadsentree van 's-Hertogenbosch, met faciliteiten als een business- en zorgpark, transferium, hotel-congrescentrum en kantoren. Momenteel realiseren het Jeroen Bosch Ziekenhuis en ZLTO daar hun nieuwbouw.



Ingezonden persbericht