European Union



Brussel, 29 januari 2008

Nationaliteitsvereisten voor notarissen: Commissie daagt Nederland voor Hof van Justitie om inachtneming van non-discriminatiebeginsel af te dwingen

De Europese Commissie heeft besloten Nederland voor het Hof van Justitie te dagen omdat het land nog steeds zijn goedkeuring niet heeft gehecht aan het door de regering ingediende wetsvoorstel tot afschaffing van het nationaliteitsvereiste voor de toegang tot en de uitoefening van het beroep van notaris.

In reactie op het met redenen omkleed advies heeft Nederland de Commissie in december 2006 een conform wetsvoorstel doen toekomen dat vergezeld ging van een tijdschema waarin werd aangekondigd dat de wet vóór 1 augustus 2007 zou worden goedgekeurd. Het wetsvoorstel is in april 2007 bij het parlement ingediend, maar nog altijd niet aangenomen.

Inmiddels heeft de Commissie in februari 2008 ook zaken tegen België, Duitsland, Griekenland, Frankrijk, Luxemburg en Oostenrijk bij het Hof van Justitie aanhangig gemaakt, aangezien deze lidstaten de toegang tot en de uitoefening van het beroep van notaris alleen aan hun eigen onderdanen toestaan. De Commissie heeft ter zake ook inbreukprocedures ingeleid ten aanzien van alle nieuwe lidstaten met uitzondering van Cyprus, waar het nationaliteitsvereiste niet bestaat. Estland heeft dit vereiste in juni 2008 afgeschaft, net als Spanje en Italië.

Volgens de Commissie is dit nationaliteitsvereiste in strijd met de vrijheid van vestiging van artikel 43 van het EG-Verdrag en niet gerechtvaardigd in het licht van artikel 45 van het EG-Verdrag, waarin een uitzondering wordt gemaakt voor de deelname aan werkzaamheden ter uitoefening van het openbaar gezag.

Volgens de rechtspraak van het Hof van Justitie kan een dergelijke deelname immers slechts rechtstreeks en specifiek zijn. De Commissie is echter van oordeel dat dit niet het geval is, omdat de notaris geen beslissing kan opleggen die ingaat tegen de wil van een van de partijen die hij adviseert. Met andere woorden: hij trancheert niet en oefent derhalve geen gezag uit in naam van de staat.

Het laatste nieuws over inbreukprocedures tegen de lidstaten is te vinden op:

http://ec.europa.eu/community_law/index_en.htm