GroenLinks
--===============1915535403==

Lespakket kredietcrisis moet ook gebrek aan toezicht DNB belichten

29 januari 2009

Kamerleden Kees Vendrik en Tofik Dibi vinden het onterecht dat in een lesbrief van De Nederlandse Bank geen aandacht is voor het gebrek aan toezicht. Zij stellen daarom vragen aan minister Bos en minister Plasterk.

Dibi: Dat jongeren les krijgen over de kredietcrisis is alleen maar toe te juichen. Maar dan moeten zij wel het hele verhaal te horen krijgen. Vendrik: We vinden het met zn allen ongelofelijk dat bankiers elke verantwoordelijkheid van zich afschuiven. Maar ook De Nederlandse Bank heeft steken laten vallen. We moeten zo snel mogelijk het toezicht aanscherpen en verbeteren. De lesbrief laat niet zien dat DNB daar de urgentie van inziet.

Schriftelijke vragen van de leden Vendrik en Dibi (beide GroenLinks) aan de minister van Financiën en de minister van Onderwijs over het gebrek aan kritische reflectie op toezicht in lesbrief (ingezonden 29 januari 2009)


1. Heeft u kennisgenomen van het artikel DNB legt scholieren de crisis uit, maar geen woord over het gebrek aan toezicht in de Volkskrant van 29 januari jl.?


2. Herinnert u zich dat u in antwoord op eerdere Kamervragen (2060723460) heeft gesteld dat de overheid terughoudendheid in het aanbieden van lespakketten dient te betrachten en dat het aanbieden van lespakketten alleen gebeurd in specifieke gevallen, bijvoorbeeld omdat scholen er om vragen of op verzoek van de Kamer? Welk specifiek geval gaf voor het lespakket Van kredietcrisis tot recessie aanleiding om tot het aanbieden over te gaan?


3. Herinnert u zich dat u in antwoord op die Kamervragen heeft gesteld dat in het geval van een politieke actualiteit waarvan de uitkomst ongewis is, context, tegenspraak en nuances uitgebreid aan de orde dienen te komen?


4. Klopt het dat er in de lesbrief Van kredietcrisis tot recessie geen aandacht is voor het gebrek aan toezicht ook op banken in Nederland? Zo ja, waarom niet?


5. Deelt u de mening dat niet alleen bankiers verantwoordelijkheid dienen te nemen, maar ook de toezichthouders, waaronder De Nederlandse Bank? Bent u bereid het lespakket zodanig aan te passen dat er ook aandacht wordt besteed aan het gebrek aan toezicht?

Kees Vendrik
Tofik Dibi