Socialistische Partij

'Commissaris te laconiek over affaire Hulman'

29-01-2009 * Na de SP in Noord-Holland komt nu ook het CDA in de Tweede Kamer in het geweer tegen de manier waarop de commissaris van de koningin zich gedraagt in de kwestie rond de burgmeester van Den Helder. Het CDA vindt dat Harry Borghouts (GroenLinks) te laconiek reageert op de vertrouwenscrisis tussen burgemeester Stefan Hulman (VVD) en de wethouders van Den Helder.

Volgens het CDA noemde Borghouts de kwestie iets dat achteraf mogelijk gezien wordt als een hobbeltje dat genomen is. Volgens Tweede Kamerlid Jan Schinkelshoek (CDA) is dit veel te bagatalliserend. De SP is het hier mee eens. Al eerder stelde de SP in Noord-Holland schriftelijke vragen over de woontoelage voor burgemeester Hulman en de handelwijze van commissaris Borghouts hierbij.

Tot teleurstelling van de SP doet Borghouts zijn optreden af als gedaan in zijn hoedanigheid als "rijksorgaan". Daarom wil hij de schriftelijke vragen van de SP niet schriftelijk beantwoorden. SP-statenlid Harald Bos is overigens benieuwd of het rijksbeleid is om te pleiten voor een salarisverhoging voor burgemeesters van middelgrote steden, zoals Borghouts onlangs gedaan heeft. In het vakblad Binnenlands Bestuur heeft een aantal woordvoerders van grote partijen in de Tweede Kamer juist aangegeven dat van een salarisverhoging voor burgemeesters géén sprake is.

In dat licht is het dus nogal merkwaardig dat de commissaris als rijksorgaan uitlatingen doet die strijdig zijn met het beleid van de rijksoverheid. Of spreekt Borghouts stiekem toch als Noord-Hollands provinciebestuurder? Bos: "In dat geval moet hij onze schriftelijke vragen gewoon beantwoorden".

Voor de schriftelijke vragen van het CDA klik hier. De SP gaat er van uit dat de commissaris, mede in het kader van de actieve informatieplicht, Provinciale Staten informeert over zijn reactie naar de minister als gevolg van de vragen van het CDA. Als Borghouts dit niet op eigen initiatief doet, zal de SP hem om opheldering vragen.