Ingezonden persbericht


2009/jm_09
Buitenpost, 29 januari 2009

Evaluatie: forse daling vuurwerkschade en weinig overlast Oud en nieuw in Achtkarspelen en Kollumerland groot feest

De jaarwisseling in de gemeenten Achtkarspelen en Kollumerland is feestelijk verlopen. Uit de evaluatie van politie, brandweer en de gemeenten blijkt dat er vrijwel geen overlast was. Vechtpartijen en grote vreugdevuren bleven uit en er waren aanzienlijk minder vernielingen dan in voorgaande jaren.

De succesvolle jaarwisseling lijkt vooral te danken aan de feesten die in de dorpen zijn georganiseerd. In Surhuisterveen werd de meeste winst geboekt. Op het kerkplein stond een grote tent waar jong en oud konden feesten. Het schadebedrag in Surhuisterveen daalde van ¤ 20.000 vorig jaar naar ¤ 1.000 dit it jaar. In totaal bedraagt de schade in Achtkarspelen ¤ 30.000 (¤ 75.000 in 2007/2008) en in Kollumerland ¤1'¬14.500 (¤ 53.000). De schade bestaat vooral uit verkeeersborden, straatnaamborden en kolken die door zwaar illegaal vuurwerk zijn vernield. De gemeenten zullen voor zover mogelijk de schade op de daders verhalen en werken daarbij nauw samen met de politie.

Bij de bestrijding van de overlast tijdens de jaarwisseling werd gebruik gemaakt van camera's op hulpverleningsvoertuigen. Een particulier beveiligingsbedrijf assisteerde de politie bij de handhaving van de openbare orde. De brandweer had een vrij rustige nacht en hoefde slechts vijf kleine vuurtjes te blussen. Geweld tegen hulpverleners, zoals vorig jaar, bleef uit. In de weken voor oud en nieuw kregen overlastgevers van voorgaande jaren een waarschuwingsbrief van de gemeente. De burgemeester voerde op het gemeentehuis enkele gesprekken met overlastgevende jongeren en hun ouders. Medewerkers van de buitendienst ruimden zoveel mogelijk afval op dat gebruikt zou kunnen worden voor vreugdevuren. Dorpen werden gestimuleerd om gezellige activiteiten en feesten te organiseren.

De gemeente en de betrokken partijen willen de komende jaarwisseling de aanpak voortzetten, met als doel de positieve resultaten van dit jaar te overtreffen en het schadebedrag nog verder terug te brengen.

----------