European Union



Brussel, 29 januari 2009

Commissie daagt België voor het Hof van Justitie vanwege niet-naleving verplichtingen Europese scholen

De Europese Commissie heeft vandaag besloten België voor het Hof van Justitie te dagen omdat het land sinds 1995 weigert de inrichtingskosten van meubilair en onderwijsmateriaal te betalen voor bepaalde Europese scholen die in Brussel zijn gevestigd.

Dit besluit is gebaseerd op artikel 10 van het EG-Verdrag, waarin is bepaald dat de lidstaten alle nodige maatregelen moeten treffen om ervoor te zorgen dat uit het Verdrag of uit de handelingen van de instellingen van de Gemeenschap voortvloeiende verplichtingen worden nagekomen.

Op grond van het Verdrag houdende het Statuut van de Europese scholen en de in 1962 ondertekende zetelovereenkomst tussen België en de Raad van Bestuur van de Europese scholen is België verplicht deze uitgaven op zich te nemen. De Rekenkamer heeft in 1997 bevestigd dat in de Belgische wet is voorzien in een dotatie voor elke Europese school voor de kosten van met name meubilair dat niet bij het gebouw hoort (zoals tafels, stoelen, e.d.) en de aankoop van onderwijsmateriaal (zoals schoolborden).

Tussen 1995 en 2006 heeft de Belgische overheid regelmatig te kennen gegeven bereid te zijn haar schuld in dit verband te voldoen, maar zij weet het feit dat dit niet gebeurde aan interne problemen als gevolg van de communautarisering van het onderwijs. Op 30 oktober 2006 veranderde de Belgische regering van standpunt en deelde mede dat zij weigerde de uitgaven op zich te nemen omdat op grond van de wetgeving van de Vlaamse en de Franstalige gemeenschap alleen financiering beschikbaar zou zijn voor de inrichting van hun eigen scholen.

Na verschillende bemiddelingspogingen heeft de Commissie in 2007 een inbreukprocedure ingeleid. Tijdens de hele procedure is België de argumenten van de Commissie blijven verwerpen.

Wat betreft de beschikbaarstelling van onroerend goed, heeft de Commissie kennis genomen van het vaste voornemen van de Belgische overheid om de termijn van juli 2012 voor de opening van de vierde Brusselse Europese School in Laken te respecteren, die aanvankelijk gepland was voor september 2009 of 2010.
In het kader van het lopende debat over de hervorming van de Europese scholen heeft de Commissie de Belgische overheid herhaaldelijk uitgenodigd deel te nemen aan een proefproject waarbij het Europese baccalaureaat wordt aangeboden in lokale scholen. De Commissie ziet daarin een dubbele kans voor de Belgische staat om enerzijds de infrastructuurproblemen op te lossen en anderzijds het pedagogische aanbod te verrijken door aan meer leerlingen een Europees curriculum te kunnen aanbieden.

Achtergrond

Het stelsel van de Europese scholen is opgezet op basis van een intergouvernementeel verdrag. In specifieke zetelovereenkomsten worden de verplichtingen van het gastland ten opzichte van de Europese scholen op hun grondgebied vastgelegd.