Ingezonden persbericht


Gratis webdienst legt output Office-toepassingen naast elkaar 'Gebruiker kan eindelijk te zien krijgen wat ontvanger ziet'

Het overheidsprogramma Nederland Open in Verbinding en vereniging OpenDoc Society werken samen aan een online documentfabriek om office-toepassingen te kunnen vergelijken. De gratis webdienst Officeshots.org zal eind volgende maand in de lucht zijn. Gebruikers kunnen dan online de kwaliteit van de output van zowel officepakketten als web-gebaseerde office-toepassingen vergelijken. De samenwerking werd aangekondigd tijdens een drukbezocht ODF-congres in Maarssen. Het project wordt financieel gesteund door een eenmalige subsidie van de Nederlandse charitatieve investeerder NLnet.

"Dankzij de overgang op open standaarden neemt het aanbod aan officetoepassingen in de markt snel toe. Bij een volwassen markt hoort dat gebruikers de verschillende leveranciers onderling transparant kunnen vergelijken, en daarop kunnen aanspreken" aldus Bert Bakker, voorzitter van OpenDoc Society. "Officeshots.org zorgt er straks voor dat je niet een leverancier op zijn blauwe ogen hoeft te geloven als hij claimt dat hij een bepaald bestandsformaat ondersteunt. Zien is geloven."

"We willen we de onderlinge verschillen tussen toepassingen zichtbaar en merkbaar maken, wat hun leveranciers stimuleert tot kwaliteitsverbetering", zo vertelt Ineke Schop, programmamanager bij Nederland Open in Verbinding. Doordat gebruikers zelf documenten uploaden en vervolgens kunnen zien wat de verschillende producten aan output opleveren, krijgt de gebruiker een krachtig tool om kwaliteitsverschillen meetbaar maken. Ook helpt de voorziening ontwikkelaars om het resultaat van huisstijlen en sjablonen in verschillende office-pakketten te vergelijken. "Dat helpt overheden om een onderlegde keuze te maken welk product ze kiezen en om te voldoen aan de ambities van het kabinet om ODF en PDF de standaarden binnen de Nederlandse overheid te maken voor het uitwisselen van documenten."

In het kader van het actieplan 'Nederland Open in Verbinding' beschikken rijksoverheden per april van vorig jaar over het gebruik van Open Document Format, andere overheden kennen die mogelijkheid sinds 1 januari 2009. Het actieplan is een gezamenlijk initiatief van staatssecretarissen Heemskerk (EZ) en Bijleveld (BZK). Ook internationaal is er inmiddels al de nodige belangstelling voor de tool, die daarom al bij de lancering meertalig zal zijn. Sinds november heeft het College Standaardisatie in het kader van dit actieplan ook PDF/A-1 toegevoegd aan de lijst met open standaarden waarvoor 'comply or explain' geldt. De dienst gaat eind februari in beta voor leden van vereniging OpenDoc Society, een maand later kunnen ook anderen gebruik gaan maken van de dienst.