Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

15 december 2008

Feestelijke uitreiking Scholenbouwprijs 2008

Uit bijna 140 aanmeldingen heeft een deskundige jury 9 scholen genomineerd voor de Scholenbouwprijs 2008. Het thema 'Het duurzame schoolgebouw, kwaliteit in samenhang' speelde bij de beoordeling een belangrijke rol. De jury heeft alle genomineerde projecten bezocht en na uitgebreid beraad de prijswinnaars uitgekozen. Er is één Scholenbouwprijs voor het primair onderwijs en één voor het voortgezet onderwijs. Staatssecretaris van Onderwijs Sharon Dijksma maakt de prijswinnaars bekend tijdens een feestelijke bijeenkomst op donderdag 29 januari 2009 in de Utrechtse Jaarbeurs.

In oktober hebben de juryleden van de Scholenbouwprijs 2008 in drie dagen een reis gemaakt van ruim 1.200 kilometer om de 9 genomineerde scholen te bezoeken. Tijdens dit bezoek konden zij de projecten met eigen ogen in werking te zien. De projecten zijn op verschillende aspecten van duurzaamheid getoetst. Zo is het gebouw in de omgeving bekeken en heeft de jury gekeken naar de vertaling van het onderwijskundig concept in het gebouw. Daarnaast zijn specifiek de vormen van duurzaamheid in materiaalgebruik en klimaatbeheersing beoordeeld. Bovendien hebben aspecten als beleving en sfeer een belangrijke rol gespeeld bij de beoordeling.

Genomineerden
De volgende scholen in de categorieën primair onderwijs en voortgezet onderwijs zijn genomineerd voor de Scholenbouwprijs 2008:

Primair onderwijs
Clusterschool Eemnes, Eemnes
De Matrix, Hardenberg
Brede School 't Zand, 't Zand
De Vlinder, Ter Apel
Cultureel Educatief Centrum Oosterheem, Zoetermeer

Voortgezet onderwijs
Junior College, Den Helder
Insula College, Dordrecht
Niekée, Roermond
Piter Jelles Nylân, Leeuwarden

Jury
De deskundige jury die de scholen heeft beoordeeld bestaat uit de volgende personen: Sybilla Dekker; voormalig minister VROM - Voorzitter jury Dieuwertje Blok; tv-presentatrice, onder meer voor Teleac/NOT en ETV (Educatieve Televisie) Allard Jolles; Atelier Rijksbouwmeester - deskundige stedenbouw en Rijksbouwmeester Ronald Schilt; directeur Merosch duurzaam bouwen - Deskundige duurzaamheid Jeroen Geurst; Geurst en Schulze - architect winnaar primair onderwijs 2006 (Prinsehaghe) Ineke Linthorst; Schoolleider - winnaar perspectiefprijs Primair Onderwijs 2006 (De Globe) Erik Hordijk; plaatsvervangend rector Griftland College Soest- genomineerde perspectiefprijs voorgezet onderwijs 2006 (Lyceum Ypenburg)

Prijsuitreiking Scholenbouwprijs 2008
De Scholenbouwprijs 2008 bestaat uit een cheque met een waarde van E 15.000,-. De uitreiking vindt plaats op donderdag 29 januari 2009 tijdens de Nationale Onderwijs Tentoonstelling (NOT) in de Jaarbeurs in Utrecht. De prijsuitreiking wordt gepresenteerd door Dieuwertje Blok.

NOT-publieksprijs en Staro-symposium
Het bestuur van de Stichting NOT reikt dit jaar de NOT-publieksprijs uit. De 22 scholen die na de 1e juryronde van de Scholenbouwprijs over zijn gebleven komen hiervoor in aanmerking. Ook hier zijn twee prijzen, één voor het primair onderwijs en één voor het voortgezet onderwijs. De NOT-publieksprijs wordt uitgereikt aan het ontwerp dat volgens het publiek het beste voldoet aan het criterium: hier zou ik willen werken! De Stichting Architecten Research Onderwijsgebouwen (Staro) stelt tijdens een kort symposium de architectuur van het onderwijsgebouw centraal. Er worden voorbeeldprojecten getoond met als doel opdrachtgevers, ontwerpers en gebruikers van onderwijsgebouwen te inspireren. Twee nieuwe Staro-publicaties worden hierbij belicht. 'Een nieuwe school' en 'Een traditie van verandering, de architectuur van het schoolgebouw 1990-2008'.

Persinformatie

U bent van harte uitgenodigd bij de prijsuitreiking aanwezig te zijn. Bent u verhinderd dan kunnen wij u, onder embargo tot 29 januari, 16.30 uur, de persinformatie verstrekken die na afloop van de prijsuitreiking wordt uitgereikt. U kunt deze informatie aanvragen bij Rosita de Krouw via rdekrou@icsadviseurs.nl. Foto's van de genomineerde projecten en de prijsuitreiking kunt u vanaf vrijdag 30 januari, 9.00 uur downloaden van www.communicabel.nl/scholenbouwprijs.

Programma
De prijsuitreiking vindt plaats in het Media Plaza van de Jaarbeurs in Utrecht. De toegang is gratis. Het programma van de prijsuitreiking ziet er als volgt uit.

12.45 uur Ontvangst met koffie/thee in de bar van het Media Plaza 13.10 uur Uitreiking NOT-publieksprijs
13.30 uur Staro-Symposium
15.00 uur PAUZE
15.30 uur Welkom en korte inleiding Scholenbouwprijs 2008 15.35 uur Juryleden aan het woord over hun blik op duurzame onderwijshuisvesting 15.55 uur Leerlingen aan het woord over hun school 16.15 uur Voorlezen juryrapport door juryvoorzitter Sybilla Dekker 16.30 uur Prijsuitreiking door de Staatssecretaris van Onderwijs Sharon Dijksma 16.50 uur Dankwoord en afsluiting Scholenbouwprijs 2008 17.00 uur Informele bijeenkomst met borrel in de bar van het Media Plaza

Als u de uitreiking van de Scholenbouwprijs wilt bezoeken kunt u zich hiervoor aanmelden door een e-mail te sturen naar ICSadviseurs t.a.v. Rosita de Krou: rdekrou@icsadviseurs.nl. Vervolgens ontvangt u van ons een registratiecode voor gratis toegang tot de NOT en de uitreiking van de Scholenbouwprijs.

Scholenbouwprijsboek 2008

Na afloop van de prijsuitreiking ontvangen alle aanwezigen het Scholenbouwprijsboek 2008, waarin de 8 genomineerde scholen uitgebreid in woord en beeld beschreven staan.

( ( (
Noot voor de redactie,