Gemeente Alkmaar


Opening en Open Huis tijdelijke huisvesting Oranje Huis

De Alkmaarse wethouder Wim van Veen (GroenLinks, Zorg) opent morgen, donderdag 29 januari om 16.00 uur het nieuwe Oranje Huis van de Blijfgroep in Alkmaar. Als eerste plek in Nederland past de Blijfgroep hier in Alkmaar een totaal nieuwe benadering toe van de opvang van vrouwen die lijden onder huiselijk geweld. Het Oranje Huis is een zichtbare en herkenbare locatie waar opvang en ambulante hulp bij huiselijk geweld onder één dak worden aangeboden. Het is gevestigd in het voormalige verzorgingstehuis Westerlicht aan de Pr. Julianalaan in Alkmaar. 'Oranjelicht' is daarom een toepasselijke naam voor de tijdelijke huisvesting. In het pand zit het Steunpunt Huiselijk Geweld en is er opvangmogelijkheid voor 14 vrouwen en hun kinderen. Tussen 16.00 uur en 19.00 uur is er een Open Huis voor alle geïnteresseerden.

Een zichtbare locatie heeft niets te verbergen en kan professioneel worden beveiligd. Bij opvang in een Oranje Huis kunnen vrouwen en kinderen in contact blijven met vrienden en familie. Zo is het makkelijker de draad weer op te pakken en kunnen gezinnen zich beter voorbereiden op een toekomst zonder geweld. Tenslotte kan een herkenbare locatie de drempel voor betrokkenen bij huiselijk geweld verlagen om hulp te zoeken.

Met man en macht is de afgelopen drie maanden gewerkt aan het opknappen. Vele plaatselijke bedrijven, fondsen en vrijwilligers hebben letterlijk de handen uit de mouwen gestoken om het verwaarloosde pand om te toveren in een prettige werk- en verblijfplaats voor vrouwen en kinderen. Deze tijdelijke locatie wordt gebruikt totdat de nieuwbouwvoorziening voor het Oranje Huis klaar is. Woningcooperatie Woonwaard bouwt de permanente huisvesting in de wijk Oud-Overdie. Het is naar verwachting over twee jaar klaar.

Met vriendelijke groet,

André Bakker
senior communicatieadviseur
Gemeente Alkmaar
Afd. Communicatie
Locatie Stadhuis, Langestraat 97
Postbus 53
1811 JD Alkmaar
T (072) 548 89 91
M 06 21 21 73 76
F (072) 548 90 00
www.alkmaar.nl
ik werk 36 uur per week.