Raad van State


donderdag 29 januari 2009
Zitting over de aanschrijvingen door het dagelijks bestuur van het stadsdeel Amsterdam-Centrum van automobielbedrijf en handelsonderneming De Hoofdstad B.V. om voorzieningen te treffen aan het casco van haar panden aan de Lange Leidsedwarsstraat in Amsterdam. Volgens het college verkeren de panden wat betreft onderhoud in zeer slechte staat en voldoen ze op meerdere onderdelen niet aan de plaatselijke bouwverordening. Het college wil onder meer dat het bedrijf de kozijnen vervangt, brandwerende voorzieningen aanbrengt en loden leidingen voor de waterleiding plaatst. Het bedrijf is het niet eens met de aanschrijvingen en komt in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. In een eerder beroep is hij in april van vorig jaar door de rechtbank van Amsterdam in het ongelijk gesteld. (zaaknummer 200803685/1)
De zitting gaat ook over de dwangsommen die het stadsdeel heeft opgelegd aan het bedrijf om af te dwingen dat De Hoofdstad de fundering van de panden vernieuwt. Het bedrijf vindt de dwangsommen te hoog. De rechtbank heeft hem op dit punt in het gelijk gesteld. Het stadsdeel is het met die uitspraak niet eens en komt daarom in hoger beroep. (zaaknummer 200804104/1)
Verder gaat de zitting nog over de afwijzing door het stadsdeel om het bedrijf subsidie te verlenen om de voorzieningen aan het casco van de panden te treffen. Het college had de subsidie in eerste instantie verleend onder de voorwaarde dat de voorzieningen uiterlijk in november 2005 zouden worden getroffen. Nadat dit niet was gebeurd, heeft het stadsdeel de subsidie alsnog ingetrokken en het verzoek om subsidie afgewezen. Ook hier is het bedrijf het niet mee eens. De rechtbank heeft hem op dit punt eveneens in het gelijk gesteld. Het stadsdeel heeft volgens haar ten onrechte twee verschillende termijnen gesteld voor de aanschrijvingen en de subsidie. Het stadsdeel is het niet eens met die uitspraak en komt ook daartegen in hoger beroep bij de Raad van State. (zaaknummer 200804092/1)

11.30 uur

Zitting over de vrijstelling die het college van burgemeester en wethouders van Roerdalen heeft verleend aan Houtbereiding en Handelmij Beatrix B.V. voor het stallen van maximaal dertig vrachtwagens en/of dertig personenauto's op een bedrijventerrein aan de Herkenbosserweg in Vlodrop. Het gaat om een tijdelijke vrijstelling voor vijf jaar. Een omwonende is het niet eens met de vrijstelling. Hij vreest onder meer voor geluids- en stofoverlast. De rechtbank van Roermond heeft zijn bezwaren in een eerder beroep in april van vorig jaar gegrond verklaard. Volgens de rechtbank heeft het college niet aannemelijk gemaakt dat het stallen van de motorvoertuigen binnen vijf jaar kan worden beëindigd. Beaxtrix B.V. en het college zijn het niet eens met die uitspraak en komen in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 200803994/1)

13.00 uur

Zitting over de bouwvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Tilburg heeft verleend aan Euroscoop N.V. voor de bouw van een megabioscoop in het Stappegoorgebied aan de Prof. Goossenslaan in Tilburg. Bioscoop Exploitatie Minerva B.V., exploitant van een andere bioscoop in Tilburg aan het Pieter Vreedeplein is het niet eens met de bouwvergunning en komt in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Minerva vindt dat het college de grond van het terrein voor te weinig geld aan Euroscoop heeft verkocht en dat daarom sprake is van ongeoorloofde staatssteun. Verder vreest hij dat de nieuwe bioscoop van Euroscoop het bestaande lokale voorzieningenniveau in de bioscoopbranche zal ontwrichten. Daarbij is hij bang voor parkeeroverlast in het gebied en voor een verslechtering van de luchtkwaliteit. In een eerder beroep is hij in april van vorig jaar door de rechtbank van Breda in het ongelijk gesteld. (zaaknummer 200804078/1)