International Film Festival Rotterdam

38th International Film Festival Rotterdam
21 januari - 1 februari 2009

PERSBERICHT 28 januari 2009

Arte France Cinema Award en Prins Claus Fonds Film Grant uitgereikt op de CineMart 2009

Tijdens de CineMart 2009 Closing Night Party, woensdagavond 28 januari 2009 in Parkzicht (Rotterdam) is de Arte France Cinema Award uitgereikt aan het CineMart 2009 Project HIM van Lance Weiler (USA). De Prins Claus Fonds Film Grant ging naar het CineMart 2009 Project Birdie (Shuvuukhai) van Byamba Sakhya (Mongolië).

Arte France Cinema Award
De Arte France Cinema Award (10,000 Euro) voor het beste CineMart 2009 Project is toegekend aan HIM van Lance Weiler, een productie van Seize The Media (USA). HIM is Weiler's nieuwe cross-media project - een combinatie van film, gaming en interactieve technologie die de toeschouwer tot hoofdrolspeler maakt. Dit is een nieuw soort sociale entertainmentervaring waarin verhalen en gaming zodanig versmelten dat toeschouwers deelnemen in de ontwikkeling van het verhaal.

De Arte France Cinema Award Jury bestond uit Michel Reilhac (Algemeen Directeur Arte France Cinema). De Arte France Cinema Award bestaat uit een geldprijs, uitgereikt aan de producent ter financiering van de ontwikkeling van het winnende CineMart Project. Arte France Cinema en CineMart willen met deze Award de ontwikkeling en productie van onafhankelijke films ondersteunen en promoten.

Prins Claus Fonds Film Grant
De negende Prins Claus Fonds Film Grant van 15.000 Euro is uitgereikt aan het CineMart 2009 Project Birdie (Shuvuukhai) van Byamba Sakhya (Mongolië). De Prins Claus Fonds Film Grant heeft als doel het ondersteunen van de eerste creatieve fase in de ontwikkkeling van een film productie. De internationale jury heeft unaniem gekozen voor dit aansprekende project uit de CineMart 2009 selectie.

De jury omschrijft het concept van Byamba Sakhya als eigentijds en subtiel, waarbij op originele wijze fantasie en realiteit worden afgewisseld. De juryleden zijn onder de indruk van de cinematografische aanpak, het observatievermogen en het visuele oog van de filmmaker.

De Prins Claus Fonds Film Grant wordt jaarlijks aan een filmmaker uit Afrika, Latijns-Amerika, Azië of de Caraïben toegekend. Met de prijs steunt het Fonds de eerste creatieve fase van een filmproductie. Criteria die bij de selectie voor de Film Grant een rol spelen zijn innovatie en kwaliteit evenals de excellentie van het idee en concept van de film.

In de jury van de Prins Claus Fonds Film Grant 2009 hebben zitting: Karim Traïdia (Algerije/Nederland, juryvoorzitter, filmmaker, bestuurslid van het Prins Claus Fonds), René Mioch (Nederland, filmexpert en -producent), Harutyun Khachatryan (Armenië, filmmaker, zijn film Border wordt vertoond in Spectrum, winnaar van de Prins Claus Fonds Film Grant in 2007), Alicia Scherson (Chili, filmmaker, haar film Turistas is genomineerd voor een VPRO Tiger Award) en de Nederlandse actrice Monique Hendrickx

(einde persbericht)
Noot aan de redactie:

Persinformatie: IFFR Press Office (Bert-Jan Zoet/Nancy van Oorschot), Tel +31.10.890.90.90, email press@filmfestivalrotterdam.com

Voor informatie over het Prins Claus Fonds en de Film Grant: Sebas van der Sangen tel. 020 344.9160, s.vandersangen@princeclausfund.nl