Helft ambtenaren wil dit jaar een nieuwe baan

29/01/2009 06:00

Creative Venue BV

Helft ambtenaren wil dit jaar een nieuwe baan

Haarlem, 29 januari 2009 - Ambtenaren werken gerichter aan hun carrière. 49% van de ambtenaren wil in 2009 een andere baan, maar dan wel binnen de overheid. Eén op de drie is zelfs nu al actief op zoek naar nieuw werk. Vorig jaar was dit nog één op de vijf. Dat blijkt uit het InOverheid.nl Banenonderzoek 2009 onder 593 ambtenaren en 687 medewerkers uit het bedrijfsleven.

Terwijl tijdens een economische recessie over het algemeen geldt dat minder mensen van baan wisselen en werknemers blijven zitten waar ze zitten, is dat voor overheidsmedewerkers anders. Ambtenaren zijn juist vaker actief op zoek naar een andere baan, 34% in 2009 tegenover 22% in het InOverheid.nl Banenonderzoek 2008. Ook staan dit jaar minder ambtenaren helemaal afwijzend tegenover een nieuwe baan, 6% in 2009 versus 11% in 2008. De rest van de ambtenaren (60%) denkt wel eens na over andere werk of sluit dat niet uit.

Snel en dynamisch

Wilde vorig jaar in het InOverheid.nl Banenonderzoek nog 39% van de overheidsmedewerkers binnen 12 maanden een nieuwe baan, dit jaar is dat gestegen naar 49%. Niet alleen zetten meer ambtenaren vaart achter hun carrièregroei, tevens blijkt dat 32% een grote overstap wil maken: naar een andere functie bij een andere overheidsinstantie. Over de doorgroeimogelijkheden binnen de eigen organisatie zijn ambtenaren dit jaar minder positief dan vorig jaar. Zo wil bijna tweederde overstappen naar een andere overheidswerkgever (63%).

Waarom nieuwe functie?

'Afwisseling, andere werkzaamheden' is voor het merendeel (57%) van de overheidsfunctionarissen de belangrijkste beweegreden om van functie te wisselen. Voor 51% is dat het niet kunnen benutten van al hun capaciteiten in hun huidige functie en 41% van de ambtenaren verandert van baan om er financieel op vooruit te gaan. Terwijl meer geld willen verdienen voor 33% van de respondenten uit het bedrijfsleven de belangrijkste reden is om van functie te veranderen. Daarmee blijkt salaris binnen de overheid vaker een veroorzaker van mobiliteit dan in het bedrijfsleven.

Overstappers

Van de respondenten die vanuit het bedrijfsleven willen overstappen naar de overheid, noemt 51% als belangrijkste reden 'de bijdrage aan de maatschappij'. Andere drijfveren zijn: inhoud van de functie (43%), goede verhouding werk en privé (36%), goede doorgroeimogelijkheden (29%) en (baan) zekerheid (22%).

Favoriete overheidsinstantie

Van de overstappers uit het bedrijfsleven wil 30% het liefst bij een gemeente werken en 11 % juist bij een ministerie. Net als vorig jaar is onder ambtenaren (35%) de gemeente de favoriete werkgever. Het ministerie staat voor 18% van de overheidsmedewerkers op de eerste plaats. Jonge respondenten (18 - 34 jaar) ambiëren vaker een baan bij de Europese Unie dan oudere respondenten (35 - 44 jaar), 8 % tegenover 3%.





http://www.inoverheid.nl