Gemeente Smallingerland


Kwijtscheldingsnormen 2009

De nieuwe inkomensgrenzen voor kwijtschelding van bepaalde gemeentelijke belastingen.

Voor 2009 zijn de nieuwe kwijtscheldingsnormen vastgesteld. Dat gaat over het inkomen. Mensen zonder vermogen en met een laag inkomen uit loondienst of uitkering kunnen kwijtschelding aanvragen. Bij kwijtschelding hoeft men bepaalde gemeentelijke belastingen niet te betalen.

Automatische kwijtschelding
Cliënten van Sociale Zaken in Smallingerland die aan de criteria voor kwijtschelding voldoen en langer dan 3 jaar achtereen een uitkering van Sociale Zaken ontvangen, krijgen geen aanslag maar een brief voor automatische kwijtschelding. Anderen die in 2008 volledige kwijtschelding kregen, ontvingen een formulier voor het aanvragen van herhaalde kwijtschelding. Deze aanvragen zijn in behandeling. De groepen krijgen bericht. Valt u niet in een van de genoemde categorieën dan krijgt u een belastingaanslag thuisgestuurd. U kunt dan zelf kwijtschelding aanvragen.

Kwijtschelding is mogelijk voor:

- afvalstoffenheffing;

- gebruikersbelasting rioolrecht;

- hondenbelasting (eerste hond);

- de aanschaf van een Europese Identiteitskaart.

Kwijtscheldingsnormen 2009 (Maandinkomen in EUR ) Wanneer uw netto maandinkomen lager is dan hieronder vermeld, is het zinvol kwijtschelding aan te vragen:
alleenstaande tot 65 jaar, 898,70
alleenstaande 65 jaar of ouder, 985,42
echtparen en samenwonenden tot 65 jaar, 1.283,86 echtparen en samenwonenden tenminste één partner 65 jaar of ouder,
1.353,95
één-oudergezin tot 65 jaar, 1.155,47
één-oudergezin 65 jaar of ouder, 1.240,38

Aanvragen
Kwijtschelding voor rioolrecht, afvalstoffenheffing en hondenbelasting vraagt u pas aan als u van de gemeente een aanslagbiljet hebt gekregen. Kwijtschelding voor een ID-kaart regelt u via een formulier. Dat kunt u ophalen in het gemeentehuis of uitprinten via de website van de gemeente.
Wat u verder nodig heeft:

- een kopie van het laatste bank/giro dagafschrift;
- opgave huur en beschikking huurtoeslag;

- opgave inkomen (salarisstrookje, uitkeringsspecificatie);
- een opgave van uw eventuele schulden;

- opgave ziektekostenpremie en beschikking zorgtoeslag;
- heeft u een eigen woning of auto, dan zijn er extra gegevens nodig. Zonodig helpt iemand van de gemeente u om het formulier in te vullen.

Een aanvraagformulier voor kwijtschelding van waterschapslasten krijgt u via het Wetterskip Fryslân of het Hefpunt. Deze belasting wordt niet geïnd (en dus ook niet kwijtgescholden) door de gemeente, maar door het waterschap of het Hefpunt.