Koninklijke Nederlandse Baseball en Softball Bond

Nieuwegein, 28 januari 2009

Pitcher Ponson met Oranje naar World Baseball Classic

Als eerste van de Major League-spelers in de voorlopige selectie van het Nederlands honkbalteam voor de World Baseball Classic van begin maart in de Verenigde Staten, Japan, Mexico, Canada en Puerto Rico heeft pitcher Sidney Ponson zijn deelname aan het prestigieuze evenement bevestigd. De 32-jarige Arubaan, vorig seizoen nog een vaste waarde in de werpersstaf van de New York Yankees, heeft voor het seizoen 2009 nog geen contract en dus ook geen club waaraan hij toestemming moet vragen.

Zoals de zaken er nu voorstaan, meldt hij zich medio februari in Bradenton in Florida, waar de Nederlandse selectie zich onder leiding van de nieuwe bondscoach Rod Delmonico voorbereidt op de tweede World Baseball Classic. Ponson, die nooit eerder voor Nederland uitkwam, stelt zich op het trainingscomplex van de Pittsburgh Pirates onder de hoede van Bert Blyleven, de pitcherslegende van Nederlandse afkomst die tijdens de Classic als werperscoach van Oranje optreedt. Het is vooral aan de inspanningen van Blyleven te danken dat Ponson `ja' zei tegen het toernooi.

Sidney Alton Ponson heeft er al elf seizoenen in de Major Leagues opzitten, het merendeel daarvan bij Baltimore Orioles. Bij die club, die hem als zestienjarige inlijfde, maakte hij op 19 april 1998 ook zijn debuut op het hoogste niveau. Andere organisaties die de Arubaan voor korte of langere tijd op de loonlijst zetten, waren San Francisco Giants, St. Louis Cardinals, New York Yankees, Minnesota Twins, Texas Rangers en nogmaals New York Yankees. Bij die laatste club tekende Ponson in juni vorig jaar een Minor League-contract. Hij beleefde vervolgens een prima seizoen waarin hij 25 wedstrijden speelde, 135,2 innings voor zijn rekening nam, acht overwinningen boekte en slechts vijf keer verloor. Gerekend over zijn hele carrière, is Ponsons winst/verlies score 90-106. In 284 wedstrijden gooide de rechtshandige starter 1701,2 innings, waarin hij 999 tegenstanders met drie slag uitschakelde.

In 2003 benoemde koningin Beatrix hem samen met collega-honkballers Eugene Kingsale en Calvin Maduro tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Sindsdien gaat Ponson op Aruba door het leven als `Sir Sid'.

De World Baseball Classic begint voor Nederland op zaterdag 7 maart met een wedstrijd tegen de Dominicaanse Republiek in San Juan (Puerto Rico). Andere mogelijke tegenstanders zijn Panama en het gastland, Puerto Rico.

Over World Baseball Classic, Inc.
World Baseball Classic, Inc. is een rechtspersoon, in het leven geroepen door Major League Baseball (MLB) en de Major League Baseball Players Association (MLBPA) met als doel de World Baseball Classic in goede banen te leiden. Dit toernooi, goedgekeurd door de IBAF, de International Baseball Federation, wordt gesteund door MLB, de spelersvakbond MLBPA, de Japanse profhonkbalbond NPB, de Koreaanse bond KBO, de spelers van die twee bonden en andere organisaties over de hele wereld.




Over de Wold Baseball Classic
Tijdens de World Baseball Classic komen de beste honkballers van de wereld uit voor hun eigen land. In maart 2006 werd het toernooi voor het eerst gehouden, 486 spelers uit 16 landen (waarvan bijna de helft onder contract bij MLB-organisaties) stonden tegenover elkaar. Meer dan 740.000 fans uit 15 landen waren getuige van de 39 wedstrijden op zeven verschillende locaties in Japan, de Verenigde Staten en Puerto Rico. Ettelijke miljoenen keken naar de televisie en zagen het team van Japan worden gehuldigd als de eerste World Baseball Classic-kampioen ooit. De volgende World Baseball Classic wordt gehouden van 5 tot 23 maart 2009 en brengt opnieuw zestien van de beste honkballanden ter wereld aan de start. Het toernooi heeft voortaan elke vier jaar plaats, vanaf 2013 mogelijk met een breder deelnemersveld.


---

Nadere informatie is te verkrijgen bij Loet van Schellebeek, perschef van het Nederlands honkbalteam, telefoon 0182 530961 of per e-mail loetvanschellebeek@gmail.com

Koninklijk Nederlands Baseball and Softball Bond, Postbus 2650, 3430 GB Nieuwegein, tel:+31 (0)30-7513650, fax : +31 (0) 30-7513651






---- --