Wageningen Universiteit en Researchcentrum

âOnderwaterdrainsâ nivelleren grondwaterstand veengrond

29 jan 2009

Onderdeel: Animal Sciences Group

Onderwaterdrains in de vorm van vaste buisdrainage hebben op veengrond een nivellerende werking op de grondwaterstand: de grondwaterstand wordt in het zomerhalfjaar verhoogd en in het winterhalfjaar verlaagd. De hoogte van het slootpeil is hierbij echter cruciaal. Onderwaterdrains maken het mogelijk om met een beperkte peilverhoging de verzakking van veengrond te verminderen zonder het landbouwkundig gebruik van grasland te benadelen. Bovendien maakt de toepassing van onderwaterdrains peilveranderingen âbespreekbaarâ. Het verlagen van hoge peilen hoeft geen nadeel op te leveren voor bodemdaling en het verhogen van lage peilen hoeft voor het graslandgebruik niet nadelig te zijn. Dat blijkt uit onderzoek door de onderzoeksinstituten Animal Sciences Group en Alterra van Wageningen UR, in opdracht van het Productschap Zuivel.

Het Productschap Zuivel hechtte belang aan dit onderzoek, omdat het voortbestaan en de ontwikkeling van de melkveehouderij sterk afhangt van de mate van drooglegging. Het Productschap durfde het aan voor een periode van 5 jaar hiervoor financiën beschikbaar te stellen.

Perspectiefvolle toepassing op veengrond
Tijdens de droge zomer van 2003 hebben de onderzoekers op Praktijkcentrum Zegveld van de Animal Sciences Group het initiatief genomen om onderwaterdrains toe te passen ter verbetering van de landbouwkundige productieomstandigheden en ter vermindering van de maaivelddaling door veenafbraak. De toepassing van onderwaterdrains is niet nieuw. Op meerdere plaatsen hadden veehouders al ervaring met onderwaterdrains en ook in Boskoop werd door boomtelers deze vorm van drainage al toegepast. Onderzoek naar deze perspectiefvolle toepassing van drainage op veengrond was echter wel nieuw.

Gratis downloaden
Rapport 102 âHydrologische en landbouwkundige effecten van gebruik âonderwaterdrainsâ op veengrondâ kunt u hier gratis downloaden.

Contact
Idse Hoving
Tel. 0320 - 293 458