Ingezonden persbericht


Persbericht

Symantec kondigt het MessageLabs Intelligence Report voor januari 2009 aan

Nieuwe botnets doen spam stijgen tot 80-90% van het niveau vóór McColo werd uitgeschakeld

CUPERTINO, Californië (VS) - 26 januari 2009 - Symantec Corp. (Nasdaq: SYMC) kondigde vandaag de lancering van zijn MessageLabs Intelligence Report voor januari 2009 aan. De analisten wijzen op de stijging van spam met 4,9% sinds december 2008, tot 74,6%. Dit is bijna evenveel als het niveau vóór internetserviceprovider McColo in november 2008 van het internet werd gehaald. Van de tien belangrijkste botnets die spam verspreiden, haalde Mega-D (Ozdoc) in januari het hoogste debiet, met meer dan 26 miljoen spam e-mails per minuut. Cutwail (Pandex) blijft het grootste botnet, met deze maand meer dan een miljoen actieve IP's. In het lijstje van de tien meest actieve botnets die het spamniveau doen stijgen zitten enkele nieuwkomers in de wereld van de internetcriminaliteit, zoals Xarvester, Donbot en Waledac.

"Deze botnets zijn in staat om grote spamvolumes te genereren en dat is een belangrijk probleem," verklaarde Paul Wood, MessageLabs Intelligence Analyst bij Symantec. "Meer bepaald Waledac wordt beschouwd als de volgende generatie van de beruchte botnet Storm (Peacomm). Hoewel Waledac in januari in een verontrustend tempo malware verspreidde, bleven de spamvolumes relatief beperkt. De criminelen die dit nieuwe botnet besturen, willen het blijkbaar eerst uitbreiden en ontwikkelen vóór ze ermee beginnen te spammen. We zullen dit netwerk in 2009 in het oog moeten houden."

Samen met de toegenomen hoeveelheid spam begon ook de aandelenspam (stock spam) aan een nieuwe opmars. Sinds de beruchte aandelenspammer Alan Ralsky in januari 2008 in beschuldiging werd gesteld, was aandelenspam vrij zeldzaam geworden. Maar nu heeft onderzoek door MessageLabs Intelligence opnieuw talrijke voorbeelden van spamberichten afkomstig van onschuldig uitziende e-mailadressen aan het licht gebracht. Zij proberen consumenten die moeilijk krediet kunnen krijgen langs traditionele kanalen te verleiden met laaggeprijsde aandelen die hoge winsten beloven voor een kleine investering. De nieuwe opmars is te wijten aan tools die de CAPTCHA-instrumenten (Completely Automated Public Turing Test to tell Computers and Humans Apart) bij de grote e-mailproviders buiten spel zetten en aan het onzekere economisch klimaat.

Andere nieuwe onderwerpen die spammers deze maand in omloop brachten, waren de inhuldiging van de Amerikaanse president en de onrust in het Midden-Oosten. Dit conflict werd aangegrepen om de aandacht te vestigen op berichten die door terroristische organisaties lijken te worden gebruikt om hun doelstellingen te bereiken.

"2009 is nog maar een maand oud en de dreiging op het internet neemt alweer hand over hand toe," verklaarde Paul Wood. "MessageLabs Intelligence had voorspeld dat de botnets tegen eind 2008 opnieuw de kop zouden opsteken en dat de cybercriminelen tegen dan hun technologie zouden hebben verbeterd. Als we afgaan op de toegenomen capaciteit, de grote aantallen spam en de nieuwe botnets, dan ziet het ernaar uit dat de cybercriminelen onze voorspelling doen uitkomen."

Andere thema's uit het rapport:

Veiligheid op het web: Een analyse van de webbeveiligingsactiviteiten toont aan dat 11,5% van alle malware op het web in januari werd onderschept. MessageLabs Intelligence ontdekte per dag ook gemiddeld 1.208 nieuwe websites die malware en andere potentieel ongewenste programma's zoals spyware en adware verspreiden. Dit is 6,2% meer dan in december 2008.

Spam: In januari 2008 bestond het e-mailverkeer afkomstig van nieuwe en voordien onbekende kwaadwillige bronnen voor 74,6% uit spam (1 op 1,92 e-mails), een stijging met 4,9% sinds december 2008.

Virussen: Gemiddeld bevatte één op 257,3 e-mails (0,39%) in het e-mailverkeer afkomstig van nieuwe en voordien onbekende kwaadwillige bronnen een virus. Dit is 0,12% minder dan in december 2008. In januari bevatte 11,8% van de malware in e-mails een link naar criminele websites, een toename met 9,1% sinds december 2008.

Phishing: In januari daalde het aandeel van de phisingaanvallen met 0,14% in vergelijking met december 2008. Eén op 396,2 e-mails (0,25%) bevatte een phisingaanval in één of andere vorm. In verhouding tot het totaal aantal bedreigingen via e-mail (dus ook inclusief virussen en trojan-aanvallen) is het aantal phising e-mails met 11,2% gedaald tot 64,9% van alle malware in e-mails die in januari werd onderschept.

Geografische trends:

. Hoewel het spamniveau in Frankrijk in januari met 0,3% daalde, voert Frankrijk nog steeds de lijst van meest gespamde landen aan, met een niveau van 83,8% van alle e-mails.
. In het Verenigd Koninkrijk lag het spamniveau in januari op 77,2% en in Canada op 75,1%. Duitsland haalde 77,9% en in Nederland steeg het spampercentage tot 78,2%. In Australië bedroeg het spamniveau 73,5%, in China 73,0% en in Japan 70,7%.
. De virusactiviteit daalde in het Verenigd Koninkrijk met 0,26% tot 1 op 165,6 e-mails, maar het land blijft een koploper inzake virusaanvallen.
. Het virusniveau in de VS was 1 op 455,7, in Canada 1 op 324,4 en in Australië 1 op 337,9. Duitsland haalde een virusniveau van 1 op 189,6 en Japan 1 op 500,6.

Verticale trends:

. Een stijging met 0,5% maakt van de sector Marketing & Media in januari een van de meest gespamde, met 77,8% spam.
. In de sector Chemie & Farmaceutica bedroeg het spamniveau 75,8%, in Retail 77,7%, bij de Overheid 75,1% en in de Financiële sector 74,2%.
. Hoewel de virusactiviteit in het Onderwijs met 0,57% is gedaald, is dit nog steeds de sector met het hoogste virusniveau: 1 op 98,8 e-mails is er geïnfecteerd.
. Het virusniveau in de sector IT Services bedroeg 1 op 276,3, in Retail 1 op 306,7 en in de Financiële sector 1 op 245,5.

Het MessageLabs Intelligence Report voor januari 2009 bevat meer informatie over alle bovenstaande trends en cijfers en meer gedetailleerde geografische en verticale trends. Raadpleeg hier het volledige rapport: http://www.messagelabs.com/intelligence.aspx.

MessageLabs Intelligence is een gezaghebbende bron van gegevens, analyses, trends en statistieken op het gebied van de e-mailbeveiliging. MessageLabs Intelligence levert uitgebreide informatie over wereldwijde gevaren voor het e-mailverkeer op basis van actuele gegevens afkomstig van onze controlecentra over de hele wereld. Elke week worden miljarden berichten gescand op bedreigingen.

Over Symantec

Symantec is wereldwijd leider in infrastructuursoftware die bedrijven en consumenten meer vertrouwen geeft in de huidige wereld van het internet. Het bedrijf helpt klanten bij de beveiliging van hun infrastructuur, informatie en interacties door middel van software en services die een oplossing bieden voor de risico's van beveiliging, beschikbaarheid, IT-naleving en -prestaties. Het hoofdkantoor van Symantec is gevestigd in Cupertino, Californië en het bedrijf heeft vestigingen in 40 landen. Meer informatie op: www.symantec.com

###

NOTA VOOR REDACTEURS: U vindt meer informatie over Symantec Corporation en zijn producten op deze pagina's voor de pers: http://www.symantec.com/news. Prijzen zijn steeds uitgedrukt in US dollars en uitsluitend geldig in de Verenigde Staten.

Symantec en het Symantec-logo zijn handelsmerken of gedeponeerde handelsmerken van Symantec Corporation of zijn filialen in de Verenigde Staten en andere landen. Andere namen kunnen gedeponeerde handelsmerken van hun respectieve eigenaars zijn.

PERSCONTACT:

Robin Roothans | Weber Shandwick Brussels | +32 (0)2 286 12 67 | rroothans@webershandwick.com


---- --