Stadsbelangen Mestreech

Persbericht
29 januari 2009

StadsbelangenMestreech :
Verkoop Essent aandelen zo snel mogelijk afhandelen Lokale politici die tegen zijn schieten in eigen voet en dragen bij aan versneld banenverlies

Het besluit van de gemeenteraad van Brunssum - in een motie roepen zij de overige gemeenten op zich tegen de verkoop van Essent aan RWE uit te spreken- betekend dat de Limburse lokale politici nu actief betrokken zijn binnen de discussie over het bod voor het verkopen van de aandelen.

Stadsbelangen Mestreech is van mening dat wie gehoor geeft aan deze oproep -en dus de motie van de gemeenteraad van Brunssum steunt- op korte termijn zal worden geconfronteerd met gevolgen voor de werkgelegenheid en in eigen voet zal schieten voor wat betreft de jaarlijkse dividend uitkering.

Stadsbelangen Mestreech spreekt zich dan ook uit om snel als mogelijk de verkoop van de aandelen te realiseren en de opbrengst te storten in het gemeentelijk leefbaarheidsfonds en de rente opbrengst in te zetten als vervanger voor het wegvallen van de jaarlijkse winstuitkering met name gericht op nieuwe werkgelegenheid en uitvoering van de sportimpuls.

RWE is nu bereid om voor de aandelen die de gemeente Maastricht bezit circa 10 miljoen te betalen. Op basis van het aantal woningen -circa 56.000- in Maastricht betekend dit ongeveer E 175,- per huis aansluiting. Al geruime tijd werft RWE gebruikers in Zuid-Limburg middels huis-aan-huis bezoeken. Deze -goedkopere- acquisitie methodiek heeft tot gevolg dat; . RWE met een minimale personele organisatie -en dus ook minimale kosten- een marktpositie wordt opgebouwd . De exploitatie van Essent stap voor stap wordt uitgehold . Hoe meer gebruikers "switchen" de jaarlijkse dividend uitkering snel zal verminderen en de werkgelegenheid binnen Essent versneld zal doen afnemen, immers hoe meer mensen via huis-aan-huis acties worden geworven door RWE betekend dat Essent als bedrijf stelselmatig minder waard zal worden. Hierdoor zal niet meer overblijven dan een lege huls. . De aandelen welke in bezit zijn van lokale of provinciale overheden stelselmatig minder waard zullen worden . De interesse voor overname van Essent als bedrijf zal afnemen.

Het rechtstreeks benaderen van gebruikers -met als doel gebruikers warm te maken om van leverancier te switchen- is dus in werkelijkheid een proces van stille overname tegen minimale kosten., en het biedt RWE alle tijd en ruimte om een minimale personele organisatie op te zetten. De oproep vanuit Brunssum betekend in feite het stimuleren van deze bedrijfsstrategie met alle gevolgen van dien.

Voor aanvullende informatie: John Steijns, fractie voorzitter Stadsbelangen Mestreech 043-3617496


---- --